Subota 14.06.2014.
10:28 >> 11:27h
Beta

Na listi čekanja 74.000 pacijenata. Liste nepoštene, biće promenjene

Sistem po kojem se čeka na operaciju katarakte je "duboko nepošten". Liste će biti promenjene i prednost će dobiti duboko slepi i slabovidi
 

"Tragično je to što ko dođe prvi vi mu operištete jedno oko, pa mu zakažete operaciju za drugo oko, i ta osoba dobije operaciju na oba oka za vrlo kratko vreme, a neko čeka dve - dve i po godine na operaciju jednog oka, a duboko je slabovid, gotovo slep", kazao je
Stojković za Radio televiziju Srbije (RTS) koji je i direktor Očne klinike u Beogradu.

On je objasnio da će lista čekanja biti revidirana tako da se prvo onima koji su duboko slepi i slabovidi na oba oka, operiše jedno oko, a zatim u onoj meri u kojoj je to moguće operiše i drugo oko.

"Sistemi zdravstvene zaštite koji imaju dvostruko više operacije nego što mi imamo takođe nisu u stanju da operišu drugo oko. Recimo 2004. su se u Velikoj Britaniji na listu čekanja stavljali samo ljudi koji na onom gorem oku, koje će jedino operisati, imaju samo 50 odsto vida. Mi smo predvideli da sada liberalnije stavljamo na liste čekanja osobe koje imaju 70 odsto vida, na oku koje slabije vidi", rekao je on.

Stojković je naveo i da će se na Očnoj klinici na čijem je čelu, za manje od mesec otvoriti potpuno sređeno dečije odeljenje, a da se do oktobra očekuje da ono bude prošireno na čitav sprat. Kako je najavio, to će biti jedno od lepših dečijih odeljenja u Evropi.

2024 © - Vesti online