Subota 14.06.2014.
07:50
Z. Marjanović - Vesti

U Topoli spomenik Srbima i Rusima

Dug dedi Pjotru: Aleksandar Jesinski
 

- Moja supruga Irina i ja smo došli na ideju o podizanju spomenika, a podržali su nas Fond "Vladimir Hrabri" koji finansira gradnju, i Slovensko društvo iz Srbije - kaže Jesinski. On otkriva i da ima lične razloge za ovaj poduhvat.
 

Krst visok pet metara

Poklonički krst je visok pet metara, bez postolja. Na njemu su isklesani likovi Isusa Hrista, Bogorodice, Jovana Bogoslova, svetog Georgija i svetih careva Nikolaja i Lazara. Biće postavljen ispred zgrade Zdravstvenog centra u Topoli koja je u vreme Prvog svetskog rata bila zadužbinska bolnica kralja Petra Oslobodioca i u kojoj su umrli mnogi srpski vojnici.

- Moj deda Pjotr Jesinski bio je oficir u ruskoj vojsci i učestvovao je u mnogim bitkama. Želeo sam da podignem poklonički krst i tako ovekovečim sećanje na Srbe i Ruse koji su izgubili živote u Velikom ratu. Ovo će biti prvi spomenik izvan Rusije podignut u čast i slavu mnogih Rusa koji su se borili protiv velikog svetskog zla - objašnjava Jesinski koji već godinu dana sa Irinom živi i radi pod Oplencom.


Mnogo vremena je izgubljeno u traženju mesta gde će spomenik biti postavljen.


- Želeli smo da to bude negde na severu Kosova, ali iz Kosovske Mitrovice nikada nismo dobili odgovor na naš zahtev. Razmišljali smo i o Kruševcu i Kraljevu gde se u crkvi Svetog Save čuva ikona cara Nikolaja, jedna od prvih gde je bio predstavljen kao svetac, i Topoli zbog jakih veza između Karađorđevića i carske porodice Romanovih. Vlast u Topoli je reagovala najbrže. Opština nam je obezbedila uslove za rad i rešila pravno-imovinske odnose i aktivno će učestvovati u organizaciji manifestacije ovim povodom koja će trajati od 28. jula do 2. avgusta - objašnjava Irina Jesinski.

Spomenik će biti postavljen ispred Doma zdravlja u Topoli
 


Ideja o podizanju ovog spomenika nije naišla na razumevanje i pomoć srpskog rukovodstva, a u Rusiji, prema rečima Dragana Bunardžića Bukovičkog, umetnika iz Kraljeva koji radi na ovom projektu, vest da se u Topoli gradi spomenik stigla je i do predsednika Vladimira Putina.


- Izgradnja spomenika će koštati 70.000 evra. Najveći problem nam je bio da obezbedimo kamen beli biser koji smo uvezli iz Anadolije u Turskoj. Nedostajaće nam oko 7.000 evra za završetak svih radova i organizaciju manifestacije - kaže za "Vesti" Dragan Bukovički. On dodaje da je samo jedno preduzeće iz Srbije finasijski pomoglo izgradnju spomenika.

2024 © - Vesti online