Petak 13.06.2014.
16:46
Beta

Siva ekonomija jede budžete u regionu

Prihodi u budžetu mogu da budu veći ako se suzbije siva ekonomija
 

Ovo se čulo na regionalnom samitu ministara finansija i guvernera pod nazivom "Finansijska budućnost regiona" u Bečićima.

Na skupu je navedeno da Crna Gora, kao i Hrvatska, planiraju da uvedu belu listu poreskih obveznika na koji bi se našli privrednici koji redovno plaćaju poreze, jer smatraju da to ima veći efekat nego objavljivanje crne liste poreskih dužnika.

Belom listom poreskih obveznika, kako je ukazao ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac, uvodi se konkurencija na tržištu, jer se na taj način kompanije preporučuju za poslovanje, pogotovo državi koja je u svim zemljama u regionu postala najveći poreduzetnik.

Lalovac je podsetio i da su u Hrvatskoj nekoliko puta plate u javnom sektoru bile smanjivane linerano, kako bi se konslidovale javne finasije.

U Hrvatskoj je, kako je rekao, od nedavno obezbeđeno da se plate 215.000 zaposelih u javnim i državnim službama isplaćuju sa jednog mestu kako bi bolje mogao da se prati taj deo budžetskog izdataka.

On je istakao i da je plata premijera hrvatske na 100. mestu na listi primanja zaposlenih u javnom sektoru.

Ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić kazao je da je Vlada Crne gore preduzela odlučne mere za smanjenje javnog duga i istakao da nije dovoljno da se obezbedi održiv javni dug već da treba uporedo raditi na smanjenju budžetskog deficita.

Žugić je naveo da je čitavom regionu potreban dinamični rast i da taj deo Evrope ima šansu da postane njen najdinamičniji deo.

2024 © - Vesti online