Petak 13.06.2014.
12:56
Beta,Srna

Irak brani Bagdad od džihadista

Bagdad se sprema za opasnost od napada ISIL-a
 

"Sprovodimo smo novi plan za zaštitu Bagdada", rekao je porparol Ministarstva unutrašnjih poslova u trenutku kad se borci radikalne grupe Islamistička država Iraka i Levanta (ISIL) nalaze na manje od 100 kilometara od prestonice.

"Radi se o jednoj vanrednoj situaciji i svako opuštanje omogućiće neprijatelju da pokuša da napadne Bagdad. Moramo biti spremni", rekao je on, preciziravši da plan predviđa, između ostalog, razmeštanje velikog broja vojnika i pripadnika snaga bezbednosti.

Borci ISIL od utorka su osvojili kontrolu u Mosulu, Ninivi, Tikritu, i drugim oblastima provincije Selahedin, kao i u delovima Dijale i Kirkuka. Oni od januara imaju kontrolu nad Faludžom, 60 kilometara zapadno od Bagdada.

Na stotine mrtvih u Mosulu

Broj ljudi koji su ubijeni kada su sunitski islamisti ove sedmice zauzeli grad Mosul, na severu Iraka, možda se meri stotinama, izjavio je danas portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

On je rekao da je njegova kancelarija primila izveštaj iz centra grada o egzekuciji 17 civila koji su radili za policiju i sud.

Četiri žene izvršile su samoubistva nakon što su silovane, 16 Jordanaca je oteto, a zatvorenici koje su militanti oslobodili sada traže odgovorne za njihovo zatvaranje da bi im se osvetili, rekao je Kolvil.

Jedan od vođa te grupe Abu Mohamed al Adnani, pozvao je juče svoje borce da krenu u "marš na Bagdad".

Od jutros traju sukobi za kontrolu Bakube, 60 kilometara od prestonice.

2024 © - Vesti online