Četvrtak 12.06.2014.
23:38
Beta

Obama: Iraku je potrebna pomoć SAD

Barak Obama, predsednik SAD

Obama nije rekao kakavu vrstu pomoći su SAD spremen da ponude, ali je
rekao da ne isključuje nijednu opciju. "Imamo ulogu u obezbeđivanju da islamiste ne dobiju trajno uporište ni u Iraku ni u Siriji", rekao je Obama novinarima posle razgovora s australijskim premijerom Tonijem Abotom.

Viši zvaničnici američke administracije su rekli da SAD razmatraju misije bespilotnim letelicama u Iraku, ali ne i angažovanje američkih borbenih trupa koje su se iz Iraka povukle krajem 2011.

Irački premijer Nuri el Maliki i drugi irački lider više od godinu dana traže od Obamine vlade dodatnu pomoć u suzbijanju pobune koja se rapslamsala s građanskim ratom u susednoj Siriji.

"Irak je ilustracija propasti politike SAD-a i Velike Britanije"

Islamska država Iraka i Levanta, koja je nastala iz Al Kaide, posle zauzimanja dva kljucna grada s većinski sunitskim stanovništvom, najavila je da će poći u napad na Bagdad s čijom šiitskom vladom ima "nerašćišćene račune".

Ekstremisti su u sredu uveče zauzeli Tikrit, rodno mesto pokojnog predsednika Sadama Huseina. To je drugi veliki grad koji je pao u ruke ekstremista posle Mosula, drugog grada po veličini u Iraku. Tikrit se nalazi 150 kilometara severno od Bagdada.

Savet bezbednosti UN najoštrije je sinoć osudio teroristički napad na Mosul, kao i sve druge napade u Iraku, čiji je cilj, kako se navodi, destabilizacija te zemlje i regiona.

2024 © - Vesti online