Petak 13.06.2014.
18:00
B. Božin - Vesti

Nemački privrednici obećali Vučiću pomoć

Trpeza puna obećanja: Aleksandar Vučić na doručku sa nemačkim privrednicima
 

Na skupu je učestvovalo preko 20 daks-kompanija, od kojih su neke već prisutne na privrednom prostoru Srbije, kako je rekao, a radilo se o veoma konkretnim razgovorima o investicijama i otvaranju novih radnih mesta. On je ujedno podsetio na nedavnu ohrabrujuću video-poruku kancelarke Angele Merkel za zemlje Zapadnog Balkana i njihovu jasnu evropsku perspektivu.

Zakoni za privlačenje investitora

U uvodnom delu skupa premijer je rekao da Srbija nastoji da održi ekonomiju posle nedavnih katastrofalnih poplava i stvori povoljnu poslovnu klimu. On je najavio da će narednih dana biti usvojen Zakon o radu, za koji je rekao da će biti najbolji u regionu, kao i paket zakonodavnih reformi, poput zakona o stečaju, privatizaciji i slično, čiji je cilj dovlačenje investicija u zemlju.

 

Na radnom doručku, upriličenom u berlinskom hotelu Ridzent, učestvovali su predstavnici preko 20 nemačkih firmi i koncerna, među kojima su Bajer AG, Metro AG, energetski koncern RWE, SAP, AIRBUS, UniKredit banka, Krosmobil, KPMG AG, Valurek, ANRIC Hidro, Leoni Viring Sistem Sautist, Bombardir Transportejšn, MobilMediKer i drugi.

Premijer Vučić se zahvalio na pomoći za poplavljena područja i lično gospodinu Lindneru na uspešnom privrednom skupu. Kako je saopštio, sa nekim učesnicima će se sresti već u ponedeljak u Beogradu. On je rekao da jedna kompanija, koju nije imenovao, a koja već posluje u Srbiji, namerava da proširi svoje poslovanje i do 2016. godine planira da otvori novih 3.000 radnih mesta.


Nemački privrednici su ukazali na probleme sa kojima su se ranije suočavali, a i danas, koji će srpska vlada rešiti već narednih dana, obećao je Vučić.
 

- Nešto ozbiljniji problemi su u farmaceutskoj industriji. Tu nam predstoje teški razgovori sa predstavnicima nekih naših institucija, ali mislim da su oni videli dobru volju sa srpske strane i to ne uopšteno, nego najkonretnije moguće rešavanje problema - rekao je Vučić.
 

Sa skupa je potekla ideja da se slični skupovi organizuje u Minhenu i Štutgartu zbog njihovih jakih asocijacija industrijalaca i proizvođača.


- Ako posle ovog sastanka dobijemo rezultat nekoliko hiljada zaposlenih, to je veliki, veliki uspeh i veoma sam srećan zbog toga - podvukao je Vučić. - Politički signali posle susreta sa Merkelovom su takvi da su se neke firme, kao ERBAS, pojavile na skupu i da je on bio veoma uspešan i plodotvoran.

Investitorima otvorena vrata: Vučić sa dr Rajnerom Lindnerom

Dr Lindner je najavio da će se u septembru ili oktobru nastaviti razgovori i sa srpskom privrednom delegacijom u Beogradu i da će doneti nove investicione projekte. U septembru će biti organizovan regionalni biznis-forum na koji će biti pozvane sve zemlje Zapadnog Balkana.


Vučić je dodao da će na tom skupu morati da budu prisutni svi članovi Vlade i da pokažu gostoprimstvo za investicije.


- Srbija ima CEFTA sporazum, koji je veoma važan, ali želimo još bliže odnose u regionu i da uklonimo granična čekanja od dva-tri dana za naše i njihove kamione. Želimo da pronađemo još bolja rešenja za funkcionisanje tržišne ekonomije bez zaustavljanja i to je naišlo na odličan prijem kod gospođe Merkel.

Izvoz 1,3 milijarde evra

U toku prošle godine bilateralnom trgovinom sa Nemačkom Srbija je smanjila trgovinski deficit za 34,5 odsto na 383 miliona evra, podaci su Ministarstva inostranih poslova Nemačke. Srbija je, prošle godine, izvezla u Nemačku robu u vrednosti od 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 28,4 odsto. Istovremeno je Srbija uvezla iz Nemačke robu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, što je rast od 5,7 odsto.

 

Međutim, prava visina vrednosti srpsko-nemačke trgovine je veća pošto mnoge nemačke firme koriste svoje sestrinske firme u Srbiji za snabdevanje takozvanih trećih tržišta, što nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom.


Najvažnije investicije iz Nemačke u Srbiji su, između ostalog STADA, Metro, Frensenijus, Boš, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser. Nemačke direktne investicije u Srbiju od 2000. dostigle su vrednost u visini od 1,743 milijarde evra.

 

2024 © - Vesti online