Utorak 30.03.2010.
11:03 >> 15:21h
S. Princip - Vesti

Australija izručuje Kapetana Dragana

Dragan Vasiljković lane po oslobađanju iz zatvora

Ovom odlukom, poništena je presuda veća australijskog Federalnog suda koji je prošle godine u septembru zaključio da Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj zato što zbog svojh političkih uverenja tamo ne bi dobio pošteno suđenje.

Uz kritičku ocenu presude Federalnog suda, kako je istog popodneva preneo “Australijen”, sedam sudija Visokog suda potrošilo je oko 15 minuta u većanju pre nego što je poništilo. Sam Vasiljković drugog dana pretresa nije bio u sudu, jer se posle prvog dana, u ponedeljak uveče, vratio u svoje boravište u Kofs Harboru.

U ponedeljak, pravni zastupnici Federalne vlade su u ime hratskih vlasti dokazivali da je pogrešna odluka kojom je blokirano Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, a na osnovu stava da zbog političkih uverenja neće imati pošteno suđenje.

Ministarstvo federalnog državnog pravobranioca sada je zaduženo za daljnji postupak oko ekstradicije. Prošlog meseca, sudija Visokog suda Viljem Gamou izdao je Vasiljkoviću nalog da preda pasoš i ne napušta Australiju dok se čekalo na odluku ove nedelje.

Kao što je poznato, Dragan Vasiljković, australijski državljanin i komandir srpskih snaga u Krajini uhapšen je krajem januara 2006. godine po hrvatskom zahtevu za izručenje i držan u zatvoru sve do 2009. godine i odluke Federalnog suda da bude oslobođen, a izručenje blokirano.

Jedini Srbin prisutan u sudnici drugog dana pretresa, bio je Dragan Saračević, bivši sveštenik Srpske pravoslavne crkve, a danas na službi u Starogrčkoj pravoslavnoj crkvi. Po izlasku iz suda, on je novinarima izjavio da je veoma razočaran poslednjom odlukom i da se boje da Vasiljković neće biti pošteno tretiran u Hrvatskoj.

Vasiljković sada još može da traži intervenciju ministra unutrašnjih poslova Australije koji je poslednja instanca u odlučivanju da li će ovaj biti deportovan ili ne.

2024 © - Vesti online