Četvrtak 12.06.2014.
14:27
Srna

"Irak je ilustracija propasti politike SAD-a i Velike Britanije"

Rusiju brine situacija u Iraku: Sergej Lavrov
 


"Zabrinuti smo zbog onoga što se dešava u Iraku. Doveden je u pitanje teritorijalni integritet Iraka", rekao je Lavrov.

Događaji u Iraku rezultat su akcija koje su preduzele Velika Britanija i SAD, a situacija je izmakla kontroli, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ono što se dešava u Iraku je ilustracija potpune propasti avanture u koju su se upustile SAD i Velika Britanija, što je omogućilo da situacija sasvim izmakne kontroli", rekao je Lavrov.

On je dodao da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg "ciničan" kada kaže da su događaji u Iraku ilustracija rasta terorizma u regionu zato što nema pomirenja u Siriji.

"Izražavamo solidarnost sa iračkim vlastima, iračkim narodom koji treba da uspostavi mir i bezbjednost u svojoj zemlji, ali akcije naših zapadnih partnera postavljaju mnogo pitanja", rekao je Lavrov.
 

Sunitski pobunjenici zauzeli su juče grad Tikrit i zatvorili najveću rafineriju u zemlji, nakon što su pre dva dana preuzeli kontrolu nad Mosulom, iz kojeg su potisnuli državne snage bezbednosti.

Posle toga su najavili da će krenuti na Bagdad.

U međuvremenu su kurdske snage preuzele punu kontrolu nad naftnim centrom Kirkukom, a iračka vojska se povukla i iz ovog grada.

2024 © - Vesti online