Utorak 30.03.2010.
07:44
Blic, Danas

Novi guverner iz DS-a?

Dušan Vujović

U G17 još nisu formalno razgovarali o isticanju svog predloga iako su prvobitno to najavili, ali ukoliko je izvesno da će DS dati kandidata za prvog čoveka NBS, najveće šanse da postane novi guverenr ima Goran Pitić, predsednik UO "Sosijete ženeral banke" u Srbiji. Spekuliše se i da bi protivkandidat mogao da bude ekonomista Dušan Vujović koji radi u Svetskoj banci, piše "Danas".

Mada i današnji "Blic“ spominje Vujovića kao mogućeg kandidata, list navodi da je najverovatnije da će DS za guvernera predložiti dr Dejana Šoškića, profesora Ekonomskog fakulteta i predsednika Saveta Narodne banke Srbije.


G17 će sačekati predlog DS posle čega će razmotriti da li je zaista reč o čoveku koji ispunjava sve kriterijume koji se sada pominju u javnosti kao neophodni za guvernera - da je vrhunski stručnjak, da ima kredibilitet, kao i da ima snage da se odupre bilo kakvim pritiscima sa strane.

Dejan Šoškić

Sagovornik "Danasa", koji pripada vrhu G17 plus, rekao je da će nakon analize predloženog kandidata stranka odlučiti da li da ga podrži ili će biti potrebno naći novog čoveka.

Premijer Mirko Cvetković nedavno je da bi do kraja ove nedelje moglo da bude poznato ima kandidata za novog guvernera. Prethodnih dana premijer je obavio nekoliko razgovora sa kandidatima za novog guvernera.

"Predloženi kandidat za novog guvernera mora da bude prihvatljiv za sve koalicione partnere. Kandidata će predložiti Demokratska stranka, ali s tim predlogom moraju da se slože i ostale stranke u koaliciji. Postoji puno dobrih stručnjaka, međutim ne mogu svi da iznesu ovu javnu funkciju, koja osim stručnosti i iskustva zahteva i organizatorske i menadžerske sklonosti. Zato se i obavljaju razgovori i tako da se sužava krug potencijalnih kandidata“, rekao je izvor "Blica“ blizak vlasti.

Procedura za izbor novog guvernera podrazumeva da na prvom zasedanju Savet NBS prvo prihvati ostavku Radovana Jelašića, koju potom upućuje Odboru za finansije Narodne skupštine. U planu je da to bude najkasnije do 6. aprila, iako je po proceduri zakonski rok 60 dana. I posle prihvatanja ostavke, Jelašić će i dalje obavljati sve poslova kao i do sada dok Skupština ne imenuje novog guvernera, a na predlog Odbora za finansije.

Vodeći ekonomisti smatraju da je sada, kada se bira novi guverner, pravi trenutak i da se promeni i Zakon o Narodnoj banci Srbije. Prema postojećem zakonu iz 2003. godine, mehanizam upravljanja i odlučivanja podrazumeva tri ograna - guvernera, Monetarni odbor i Savet NBS.


Predlog preduzetnika


Asocijacija malih i srednjih preduzeća Srbije koju čine 141.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, a zapošljava oko 400.000 radnika, predložila je profesora dr Miodraga Zeca kao kandidata za mesto guvernera NBS. Asocijacija je predlog dostavila Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i Zoranu Krasiću, predsedniku Odboru za finansije Skupštine Srbije.

2024 © - Vesti online