Sreda 11.06.2014.
16:45
Beta

"Zbog podrške Nemačke nam slede mirniji dani"

Srbija dobila podršku Nemčke u jednom veoma važnom trenutku. Predrag Simić
 

"Poseta je donela ono što se i očekivalo, podršku Nemačke uz uslov da se Srbija pridržava Šokenhofovih sedam tačaka i nastavi reforme. Time je Vlada Srbije dobila podršku u jednom za nju veoma važnom trenutku, koja će joj sigurno mnogo značiti. Upravo to je bio i glavni cilj Vučićevog puta u Berlin i to se i dogodilo", rekao je Simić za agenciju Beta.

Upitan da li se može govoriti o istorijskoj poseti, Simić je odgovorio da je boravak Vučića u Nemačkoj svakako značajna poseta u pravom trenutku.

"Poseta je presekla polemike u Srbiji, na primer sa nekim stranim ambasadorima. Istorijska ili ne, poseta će Srbiji doneti nešto mirnije dane i mesece", rekao je Simić.

On je naveo da se još jednom potvrdilo da je Nemačka predvidljiv partner i da će "takav verovatno i ostati", što je dobra poruka u situaciji u kojoj se Srbija suočava sa različitim pitanjima, počevši od uklanjanja posledica poplava do predsedavanja OEBS-om i Kosovom i mnogo čega drugog.

"Poseta je protekla u okvirima očekivanog i donela je očekivani rezultat", rekao je Simić.

Poslanik nemačke vladajuće koalicije Andreas Šokenhof predstavio je 2012. godine sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije na putu ka EU, od kojih je prvi potpisivanje pravnoobavezujuće izjave Beograda i Prištine koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu, i kao primer naveo ugovor o dobrosusedskim odnosima.

2024 © - Vesti online