Sreda 11.06.2014.
18:07
Beta

Crna Gora prva u Evropi po potrošnji antibiotika

Svaki stanovnik Crne Gore u proseku na recept podigne 9 kutija lekova  

Najviše novca država troši za nabaku lekova protiv malignih, kardiovaskularnih, mentalnih bolesti, dijabetesa, kao i za kupovinu antibiotika.

Podaci Fonda zdravstva pokazuju da je Crna Gora prva u Evropi po potrošnji antibiotika i da je svaki stanovnik tokom 2013. godine konzumirao najmanje jednu kutiju antibiotika.

"To traži dodatne mere kontrole propisivanja lekova od strane izabranih lekara i povećanje inspekcijskog nadzora u potrošnji", kazao je na konferenciji za medije Miodrag Radunović.

U Crnoj Gori je zabranjenja slobodna prodaja antibiotika.

Analiza Fonda ukazuje na trend povećane potrošnje lekova, pa je za pet meseci ove godine izdato 70.000 kutija lekova više nego u prošloj.

Najveća nabavka i potrošnja lekova preko recepata je u decembru svake godine, što u Fondu objašnjavju navikama pacijenata da stvaraju zalihe, ali i prisutnim nestašicama.

Uočeno je, međutim, da pojedini lekari propisuju i do 25.000 recepata godišnje, kao i da ima pacijenata koji za godinu dana podignu preko 300 recepata, zbog čega je najavljena pojačana kontrola kako bi se racionalizovala potrošnja lekova.

2024 © - Vesti online