Sreda 11.06.2014.
12:57
Srna

Šta je tajna uspeha Marin Le Pen?

Distancirala se od politike svog oca Žan Marija: Marin Le Pen, lider Nacionalnog fronta
 

Marin Le Pen uspela je da iz stranke potisne radikalne i antijevrejske struje i da načini od Nacionalnog fronta konzervativnu desnu stranku, prihvatljiviju za Francuze, ali njen otac Žan Mari Le Pen nije zadovoljan novim stranačkim profilom.

"Marin je pretvorila Nacionalni front u bizarnu konformističku stranku", poručuje on pošto se njegova kćer javno ogradila od očevih ekstremističkih anti-semitskih izjava. U momentu uspona stranke i poboljšanog imidža, Žan Mari Le Pen poručio je kritičaru, pevaču jevrejskog porijekla Patriku Bruelu da će ga "smestiti u peć" (jasna aluzija na nacističke zločine za vreme Holokausta).

Marin Le Pen mogla bi da pokuša da izbaci svog oca iz stranke, ali tada gubi podršku tvrdolinijaša. S druge strane, sve do potpunog "čišćenja" od rasizma i svake druge ekstremističke retorike, Nacionalni front neće postati relevantna evropska politička sila, upozoravaju analitičari.

“EU je antidemokratski monstrum“

Mari Le Pen otvoreno zagovara izlazak Francuske iz NATO saveza i povratak na međunarodnu politiku koji je predvodio istaknuti francuski predsednik Šarl de Gol, koji je i danas za mnoge Evropljane simbol nesvrstane politike. Le Pen ima podršku mnogih pošto se Nacionalni front, kao jedina partija u Francuskoj, od početka usprotivio svakom obliku intervencije u Siriji.

Le Penova želi da "razmontira" EU, koju smatra izuzetno lošom. Mnogi Francuzi su sumnjičavi u pogledu EU, ali analitičari procenjuju da će Le Penova morati da nađe određeni balans po pitanju stavova prema Uniji. Ona tvrdi da su narodi izgubili suverenitet u Uniji te da se odluke donose u nadnacionalnim telima. Kritičari EU smatraju, ipak, da EU ne treba gasiti, već pretvoriti u "uniju naroda".

2024 © - Vesti online