Sreda 11.06.2014.
10:37
Srna

Zveckanje oružja Rusije i NATO-a

Vežba Vojske Rusije (Foto: Arhiva)
 

NATO je pokrenuo velike dvonedeljne vežbe na prostoru tri baltičke zemlje, na šta je Rusija odgovorila pokretanjem svojih vežbi na prostoru ruske enklave Kalinjingrada, između Poljske i Litvanije.

U NATO vežbi blizu ruskih granica učestvuju tzv. prve udarne jedinice - marinci, padobranci, dalekometni bombarderi. Rusija je odgovorila vežbom u kojoj učestvuju avioni "SU-34", lovci-bombarderi i "MI-24" helikopteri.

Dostupne informacije govore da u ruskim vežbama, verovatno, učestvuju i supersonični "Tu-22M3", dalekometni strateški bombarderi koji su samo dan ranije bili u vežbama na prostoru Crnog mora.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Rusija udara kontru NATO paktu

* Lavrov: Brisel je osvetoljubiv

* U inat Rusiji: Amerika finansira Moldaviju i Gruziju

* Šta je bilo na sastanku NATO-Rusija?

* "Rusija neće da sedi u sobi i sluša šta Zapad govori"

Stručnjaci procenjuju da su ruske vojne snaga na prostoru Kalinjingrada uporediva sa NATO snagama koje su koncentrisane na prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

NATO vojne vježbe na Baltiku održavaju se svake godine, ali ove godine su znatno pojačane.

Uz NATO vježbe (u kojima uz baltičke zemlje učestvuju Kanada, Danaska, Finska, Britanija, Norveška i SAD) baltičke zemlje održavaju i svoje vežbe "Baltik host 2014" u blizini Rige.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorava da je čak i "rotaciono" podizanje prisutnosti NATO trupa u blizini ruskih regija "neprijateljski čin koji direktno krši NATO-Rusija Akt iz 1997".

SAD najavljuju da su spremne za trajno povećanje vojne prisutnosti i treniranje specijalnih jedinica u zemljama istočne Evrope.

2024 © - Vesti online