Sreda 11.06.2014.
08:32
D. N. Petrović - Vesti

Priština krije rezultate izbora

Dragan Jablanović
 

Jablanović naglašava da rezultati koje saopštava zvanična Priština nisu tačni, jer su njihovi birački spiskovi prenaduvani i haotični. Prema njima, u Leposaviću je izašlo samo 24 odsto, što nije tačno, po njihovim prenaduvanim spiskovima na Kosovu je za 200.000 više birača nego žitelja ,dodaje Jablanović. Kaže da, što se Srba i Srpske liste tiče, ništa još nije konačno.


- Osim deset sigurnih poslanika, mi očekujemo bar još 10 do 13, ako se bude poštovao zakon o izborima i ako za nas budu važila ista pravila kao i za albanske partije, Srbi će u parlamentu Kosova imati više od 20 poslanika. Konačna odluka biće doneta u Briselu, očekujemo da će pregovarački tim Srbije izdejstvovati ista pravila za Srbe i Albance i podršku Evropske unije - naglašava Jablanović.


Svoje optimističke prognoze Jablanović i drugi Srbi temelje na činjenici da je na celom Kosovu izašlo 43 odsto upisanih u biračke spiskove ili oko 700.000 birača, a da je samo Srpska lista osvojila više od 35.000 glasova, što je više od cenzusa od pet odsto.

Najmanje 14 poslanika?

Srbima je važno da u skupštini Kosova imaju najmanje 14 poslanika što je 70 odsto od ukupnog broja poslanika nacionalnih manjina. Ovim brojem narodnih predstavnika mogu da blokiraju sve za manjine diskrimenatorske zakone koje bude pokušala da usvoji albanska većina.

2024 © - Vesti online