Utorak 10.06.2014.
18:52
Beta

"Mladić nikada nije naredio napad na civile"

Svedoci odbrane tvrde da je general Mladić naređivao samo napade na vojne ciljeve
 

Optužnica generala Mladića (71), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.
Svedok Guzina, koji je tokom rata bio komandant jednog od bataljona Ilidžanske brigade VRS, izjavio je da je ta jedinica, braneći svoje položaje i naselja, otvarala vatru isključivo na "legitimne vojne ciljeve" Armije BiH.


Posvedočio je i da je preduzimao mere da spreči civilne žrtve, po naređenju više komande, i da "ne zna ni za jedan slučaj dejstava po civilima u gradu".


Kao i prethodni Mladićevi svedoci sa sarajevskog ratišta, Guzina je tvrdio da mu nikada nije bilo naređeno, niti je imao nameru da teroriše civile i izazove žrtve među njima.


Armija BiH je, nasuprot tome, po svedoku, zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu i iz njih otvarala vatru na VRS, "uključujući i iz pokretnih minobacača i mitraljeza" montiranih na vozila.


Tvrdeći da u tom području nije imao snajperiste, Guzina je negirao odgovornost njegove jedinica za ranjavanje jedne šesnaestogodišnje devojčice na Ilidži, u junu 1994.


"Neshvatljivim" je, pritom nazvao, "situaciju da se civil kreće na prvoj liniji fronta". Rekao je i da su "muslimanske snage lagale da smo snajperima gađali civile", naglašavajući da je njegov bataljon, stoga, pozvao Unprofor da se "uveri u te laži" na nekim objektima.


Guzina je posvedočio i da je poštovao naređenje Glavnog štaba VRS da ka Sarajevu propušta humanitarne konvoje, iako je u jednom od njih bila pronađena veća količina oružja.


Svedok je precizirao da je u njegovom bataljonu poginulo 167 boraca, a ranjeno oko 400 ljudi i da je i on sam bio ranjen "četiri puta".

2024 © - Vesti online