Ponedeljak 02.11.2009.
01:56
DW

LSD bezopasniji od alkohola i duvana??

LSD, Ekstazi i kanabis su bezopasniji od alkohola ili duvana, rekao je – prema medijskim izveštajima – ovaj farmakolog na jednom predavanju u londonskom Kings koledžu. Deo javnosti se odmah pobunio, smatrajući da čovek koji naciju treba da zaštiti od droga, studente uči da one nisu pogubne! Nat se, doduše, izrazio relativno rafinirano, rekavši da uzimanje ekstazija nije opasnije od – jahanja, a da kanabis nosi sa sobom relativno mali rizik od psihičkog oboljenja – u odnosu na razne druge aktivnosti. Nat je izneo i kritike na račun odnosa vlade prema drogama, koji je u suprotnosti sa saznanjima njegovog istraživanja.

Alkohol i duvan su u „top 10“

Po štetnosti, kokain je kralj, alkohol 5. a duvan tek na 9 mestu: Dejvid Nat

Ministar unutrašnjih poslova Alen Džonson, smatrajući da je Nat prokockao poverenje koje mu je ukazano, odmah je smenio opunomoćenika za droge. Nat smatra da to nije korektno i ovo smenjivanje naziva jednom od političkih mera u okviru predizborne kampanje. „Niko ne smatra da su droge bezopasne“, tvrdi on, „ali izuzimanje duvana i alkohola kao legalnih droga je veštačka podela“. Kada je reč o štetnosti delovanja, na Natovoj listi alkohol je na petom mestu – iza kokaina, heroina, sredstava za spavanje i opijuma. Duvan je na devetom mestu, daleko ispred kanabisa, LSD-a i ekstazija. Ilegalno posedovanje droga u Velikoj Britaniji se kažnjava oduzimanjem slobode u trajanju do sedam godina i novčano, a za trgovinu drogom može da se „zaradi“ i doživotna robija.

„Zabrljali“ 2009...

Dejvid Nat nije prvi vladin funkcioner koji je u poslednje vreme smenjen. Samo ove godine, ministarka unutrašnjih poslova je smenjena zato što je kupovala porno-filmove o državnom trošku; jedan drugi ministar je na račun države kupovao higijenske tampone za svoju suprugu, a šef antiterorističke jedinice Skotland jarda morao je da ode zato što se fotografisao za novine držeći pod miškom tajna dokumenta, tako da je sa njih mogla da se pročita svaka reč...

2024 © - Vesti online