Utorak 10.06.2014.
12:22
Srna

"Pobednik je Tači! Srbi nisu dobili ništa Briselskim sporazumom"

Zajednica srpskih opština je samo mrtvo slovo na papiru: Dušan Bataković
 

"Dok je Tači mogao da se predstavi kao neko ko je zaokružio nezavisnost Kosova, uključivanjem i opština na severu pokrajine u sastav samoproglašenog Kosova, Srbi na severu do sada nisu dobili ništa i čitava politika nasilnog utapanja severa u kosovske institucije pokazala se ne samo pogrešnom na duže staze, nego i bez ikakvih opipljivih rezultata", smatra Bataković.

Prema njegovim rečima, jasno je iz procenta izašlih Srba na severu da je na severu uspeo bojkot i da pozivi Beograda, koji su išli preko televizijskih ekrana i na terenu, zapravo, nisu urodili plodom, jer većina Srba na Kosovu nema poverenje u albanske institucije, nego ima samo negativna iskustva.

Bataković je rekao da je potpuno jasno da je Tači veliki pobednik ovih izbora i da mu je u izgledu treći premijerski mandat.

Anketa: Tači pobedio na izborima, DPK slavi

"Ono što je 14 godina Beograd odbijao da se na Jarinju udari međudržavna granica, a da Srbi sa severa počnu da se ponašaju kao građani Kosova, odnosno da de fakto priznaju institucije u Prištini i odvoje se od Beograda, donelo je Tačiju oreol nacionalnog ujedinitelja. Tako da se granica buduće Velike Albanije sada već može popeti na vrh Kopaonika", istakao je Bataković.

Sva obećanja o zajednici srpskih opština i drugim prinadležnostima koje Srbi treba da dobiju, ističe Bataković, do sada su ostali samo "mrtvo slovo na papiru".

"Pokazalo se da, osim tapšanja po ramenu srpskih zvaničnika u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, kosovski Srbi nisu dobili ništa i da je, zapravo, njihova budućnost neizvesna. Ukupno uzevši, još jedan veliki poraz za kosovske Srbe i politiku Beograda", rekao je Bataković.

Komentarišući mogućnost procesuiranja Tačija za trgovinu organima i početak sudskog procesa na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Bataković je rekao da je to teško proceniti, jer o tome odlučuju Amerikanci.

"To nije u nadležnosti Prištine, ali i to će zavisiti od nekog odnosa snaga i procene šta je za američku politiku u regionu od odlučujuće važnosti", rekao je Bataković za Srnu.

2024 © - Vesti online