Utorak 10.06.2014.
06:34
Z. Marjanović - Vesti

Marširali za postradale Jovanoviće

Marš prijateljstva sa srpskom i norveškom zastavom na čelu
 

U Maršu je učestvovalo oko 400 članova Društva srpsko-norveškog prijateljstva, članova porodica interniraca, ali i Norvežana, istina u manjem broju nego prethodnih godina.


Među Norvežanima bila je i Milanovčanka Sofija, udata za Erlinga Oneslenda iz Osla, koji su marširali zajedno sa svojim sinovima Justeinom (4), Stefanom (3) i petomesečnim Vegartom, koji je bio najmlađi učesnik Marša i koji je deo predviđene maršrute prešao u kolicima za bebe.


- Prijateljstva nastala u toku Drugog svetskog rata između Norvežana i Jugoslovena, a najviše ih je bilo iz Srbije, na neki način su odredila i moju sudbinu, jer sam svog supruga Erlinga upoznala na jednom od ovakvih marševa - ističe Sofija.

Vegart od mame Srpskinje i tate Norvežanina najmlađi učesnik marša

Ovogodišnji Marš ostaće upamćen i po tome što je imao izrazito humanitarnu crtu, jer su svi učesnici dali svoj novčani prilog za pomoć desetočlanoj porodici Dejana Jovanovića iz zaseoka Ćeramide na Rudniku.


- Novac koji su priložili učesnici Marša je predat Mirjani Jovanović, majci osmoro dece i stubu porodice. Međutim, to je tek deo pomoći, jer je postignut dogovor između predstavnika Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji i Društva srpsko-norveškog prijateljstva da se brojnoj porodici Jovanović kupi nova kuća - istakao je za "Vesti" Dragan Marković, sekretar Društva srpsko-norveškog prijateljstva.


Dejan i Mirjana Jovanović i njihova deca Jelena, Milica, Olgica, Dušica, Danijela, Dragoslav, Stefan i Aco, koji su učestvovali u Maršu prijateljstva, bili su presrećni onim što su dobili i što im je ponuđeno.


- Za nas Jovanoviće ovo je dar kakav smo samo mogli da poželimo nakon saznanja da klizište svakog trenutka može da odnese i kuću i nas zajedno sa kućom - naglasio je Dejan Jovanović.

Humani maturanti

U vreme održavanja Marša, u kući jugoslovensko-norveškog prijateljstva bilo je zakazano i jubilarno druženje maturanata milanovačke gimnazije koji su školu završili 1974. godine. Oni su takođe odlučili da se novca za proslavu odreknu na ime pomoći porodici Jovanović.

 

2024 © - Vesti online