Utorak 10.06.2014.
01:34
B. Grujić - Vesti

Paganini iz Banata

Stefanija Udicki

Stefanija već četiri godine živi odvojena od porodice i pohađa Školu za muzičke talente u Ćupriji, gde je jedan od najboljih đaka. Potiče iz siromašne porodice, a rano je ostala bez oca, tako da brigu o njoj i njene dve sestre, Sofiji i Stanislavi, vodi majka Senka, koja nema dovoljno novca da Stefaniji kupi violinu, pa ona na takmičenjima širom sveta nastupa na staroj violini, koju je pozajmila od škole.

Brojne nagrade

Iako ima samo 14 godina, talentovana Kikinđanka je svojim muziciranjem na violini već osvojila mnoge nagrade i srca publike. Učenica Škole za muzičke talente u Ćupriji prošle godine, na Međunarodnom takmičenju mladih violinista u Belgiji, osvojila je treće mesto.

- Zaista prija interesovanje humanih i dobrih ljudi, naročito iz dijaspore, koji su se raspitivali i žele da pomognu da se Stefaniji obezbede bar kakvi takvi minimalni uslovi da nesmetano vežba i ima svoj instrument. Ona je među najbolje ocenjenim učenicima škole. Vredno vežba na školskoj violini i nada se da će uskoro imati svoju, a posle velikog uspeha u Češkoj, očekuje je republičko takmičenje u Beogradu, a potom i najznačajniji nastup na Paganinijevim danima u Italiji - ističe mama Senka.


- Ove godine usledili su i pozivi za nastupe na prestižnim takmičenjima u Češkoj i Italiji. Ipak, da bih otputovala i pokazala svu raskoš svog talenta, neophodna je finansijska pomoć, jer moja majka nema dovoljno novca da sve to isfinansira - kaže Stefanija, ističući veliku podršku i pomoć svoje profesorke Milice Mladenović, ali i činjenicu da joj je za put u Italiju neophodno 500 evra minimalno.


- Na takmičenju u Italiji, gde su se proslavili i svoj talenat svojevremeno pokazali Stefan Milenković i Nemanja Radulović, dobija se nagrada za najbolje odsviran Paganinijev komad - kaže Stefanija.

2024 © - Vesti online