Nedelja 08.06.2014.
22:22
Beta

''Cela Srbija'' konkuriše za kineske fakultete

Mladi su pod velikim stresom, nema vremena za odmor (Foto: Arhiva)
 

Nacionalni test za prijem na univerzitete, poznat pod nazivom Gaokao, jedan je od najvažnijih ispita u Kini. Porodice maturanata doživljavaju ga veoma ozbiljno jer taj ispit određuje kakve su prilike njihove dece za sticanje visokog obrazovanja.

Oko škola gde se održavaju ispiti tradicionalno se okupljaju roditelji, a društvo im prave policija, medicinske službe i članovi gradske uprave. U 2013. godini broj ljudi koji su završili fakultete i time stekli visoko obrazovanje u Kini je dostigao rekordni nivo od gotovo sedam miliona.

Njihove mogućnosti da odmah nađu posao bile su na nivou od oko 80 odsto, dok je za studente poslediplomskih studija ta mogućnost bila iznad 85 odsto. Za one koji još studiraju mogućnost za zaposlenje bila je na nivou nižem od 70 odsto.

Kada je reč o zaradama, prosečna početna plata za doktore nauka iznosi gotovo 9.000 juana (1.500 američkih dolara), dok oni koji imaju diplomu završenog fakulteta oko 2.000 do 3.000 juana.

Vodećih pet činilaca koje studenti uzimaju u obzir prilikom izbora posla su prilike za razvoj, relevantnost profesije, socijalna zaštita, stabilnost zaposlenja i visina zarade.

2024 © - Vesti online