Nedelja 08.06.2014.
16:42
Beta

"Nadam se da će se Izrael opredeliti za mir"

Molitva je poruka vernicima tri velike religije: Mahmud Abas
 

"Nadamo se da će molitva zaista pomoći Izraelu da se odluči za mir. Predsednik Izraela Šimon Peres i ja smo potpisali mirovni sporazum u Oslu 1993. godine, ali je nažalost izvršna vlast u Izraelu sada u rukama protivnika tog sporazuma", rekao je Abas u intervjuu za današnje izdanje italijanskog lista Republika.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartomolej danas će u Vatikanu održati molitvu za mir na Blisko istoku. Molitvi će prisustvivati i predsednici Izraela i Palestine, Šimon Peres i Mahmud Abas.

"Papin poziv predstavlja hrabar potez. S tom molitvom mi šaljemo poruku vernicima tri velike religije i drugima - san o miru ne treba nikada da umre", rekao je palestinski predsednik.

"Ništa ne sme da stoji na putu ka pronalasku rešenja prema kojem će izraelski i palestinski narod moći da žive u svojoj suverenoj državi i na svojoj međunarodno priznatoj teritoriji, uključujući i Jerusalim", rekao je Abas.

Peres je pred polazak u Vatikan rekao da nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva predstavlja "protivrečnost koja ne može dugo da opstane".

"Ne možemo da živimo u istoj državi u kojoj je jedna strana za terorizam a druga nije. To ne funkcioniše", rekao je 90-godišnji Peres.

Papa, koji je pozvao Peresa i Abasa na molitvu tokom svoje nedavne posete Bliskom istoku, u nekoliko navrata je rekao da ne pokušava da izdejstvuje hitan nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, već samo da obe strane zajedno učestvuju na molitvi.

Poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da je dogovorio s rabinom i muslimanskim sveštenikom da pored njega i Vartolomeja vode molitvu.

Franja je rekao da su Abas i Peres "ljudi mira".

2024 © - Vesti online