Nedelja 08.06.2014.
13:59
Beta

Dve verzije Stefanovićevog doktorata

Da li je javnost imala na uvid konačnu verziju doktorata ili samo radnu?: Nebojša Stefanović
 

Rad koji je Univerzitet "Megatrend" dao na uvid Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kao odbranjenu disertaciju ministra, pored navodno plagiranih pasusa, nije imao aneks i poglavlje pod nazivom "Istraživanje - studija slučaja na primeru grada Beograda".

Za taj tekst sada rektor Univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović tvrdi da je bio samo radna verzija, a Stefanovićeve kolege iz Srpske napredne stranke (SNS) da je - falsifikat.

Nebojša Stefanović

Pročitajte još:

* Premijer o Stefanovićevom doktoratu: Najgluplje obrazloženje koje sam čuo

* "Stefanovićev rad ne može biti doktorat"

* "Nema načina da se utvrdi da je Stefanovićev doktorat plagijat"

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Anđela Milivojević kazala je agenciji Beta da je na Odeljenju za poslediplomske studije u zgradi "Megatrenda" u ulici Goce Delčeva fotografisala ceo rad, koji je bio ukoričen.

Rektor Jovanović, koji je Nebojši Stefanoviću bio mentor, potvrdio je agenciji Beta da se radne verzije doktorata ne koriče, ali je ostao pri tvrdnji da je novinarka CINS-a imala na uvid samo nacrt.

Upitan da li je moguće da je novinarima greškom pokazana radna verzija umesto odbranjene, on je izrazio uverenje da Univerzitet nije pogrešio.

"Definitivno je jasno da su oni uzeli neku draft verziju, koja stoji u našem odseku za postdiplomske i doktorske studije, i koju kandidat ostavlja da bi se video njegov napredak. Neko je došao vrlo zlonamerno, i koristio se nepotpunim podacima", rekao je Jovanović.

Na navode da se analiza ministrove disertacije zasniva na radnoj verziji, iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) odgovaraju da su tražili kopiju doktorata koji je Stefanović odbranio, i to devet meseci nakon odbrane.

"Nismo tražili nikakvu radnu verziju, niti da vidimo 'kako napreduje'. Znali smo da je odbranjen, i tražili smo ga devet meseci nakon što je odbranjen", rekao je direktor CINS-a Branko Čečen agenciji Beta.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" Vesna Rakić-Vodinelić izjavila je za agenciju Beta da tekst koji je Mića Jovanović pokazao na Odboru za obrazovanje "nije nikakav dokaz", ukoliko je verzija dostavljena novinarima ona koja je branjena.

U tom slučaju tekst pokazan u Skupštini je "naknadno doteran", a oni
koji osporavaju analizu bili bi u težoj situaciji nego da se ostalo samo na tvrdnji o plagijatu, navodi ona.

2024 © - Vesti online