Subota 07.06.2014.
19:36
Beta

Rusija: Ukrajino, oslobodi nam novinare ili...

I dalje zveckanje oružja u Slavjansku (Foto: Ilustracija)
 

"Tražimo od Kijeva da preduzme hitne mere i odmah oslobodi te ruske državljane", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ruske vlasti su pozvale Ukrajinu da "prekine sve ilegalne aktivnosti prema ruskim i drugim stranim novinarima kako bi mogli u bezbednim uslovima da obavljaju svoju profesiju". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je da se preduzmu sve
"pravne mere" kako bi novinari bili što pre oslobođeni.

Nestali ruski novinari u Ukrajini

Novinari rade za televiziju Zvezda pod pokroviteljstvo ruskog Ministarstva odbrane i emituje uglavnom patriotski program. Televizija je navela da su novinari, čija imena nisu saopštena, sinoć privedeni kod kontrolnog punkta kod Slavjanska i da su potom odvedeni helikopterom u nepoznatom pravcu.

Ukrajinska Nacionalna garda saopštila je danas da su novinari osumnjičeni da su prikupljali informacije na kontrolnom punktu i da su predati ukrajinskoj državnoj bezbednosti. Garda je dodala da su novinari imali akreditacije samoproklamovane
Republike Donjeck.

Dva ruska novinara sajta Lajf njuz (Life News) uhapšena su na istom području u maju. Bili su osumnjičeni da prevoze protivvazdušne rakete. Novinari su oslobođeni posle nedelju dana na intervenciju čečenskog predsednika Ramzana Kadirova. Kremlj je potom odlikovao novinare.

2024 © - Vesti online