Petak 06.06.2014.
19:55
Srna

"Vratiti prebivalište izbrisanim Srbima"

MUP Hrvatske je iz evidencije izbrisao 50.000 Srba: Miodrag Linta
 

Linta u pismu traži od hrvatske vlade da hitno usvoji odluku kojom će omogućiti svim građanima srpske nacionalnosti koji su na nezakonit način izbrisani iz evidencije hrvatskog prebivališta od 1991. do danas, da ponovo prijave prebivalište i izvade hrvatske lične karte o trošku Hrvatske.

Od ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova Hrvatske traži se da jasno stave do znanja svojim službenicima u Hrvatskoj i konzulatima u Srbiji da prestanu da vrše pritisak na izbegle Srbe da moraju da odjave prebivalište u Hrvatskoj i ponište hrvatsku ličnu kartu ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu.

"To bi značilo da samo izbegli Srbi nemaju pravo da, u skladu sa Zakonom o prebivalištu, prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i na taj način zadrže hrvatsku ličnu kartu, kao što to pravo masovno koriste građani hrvatske nacionalnosti koji žive u inostranstvu", navedeno je u pismu.

Linta navodi da su hrvatski službenici provere prebivališta često obavljali u večernjim časovima na brzinu, a policija je obilazila starije Srbe, tražeći od njih da poruče svojim sinovima, kćerkama ili rođacima koji žive u Srbiji ili Republici Srpskoj da u roku od 10 dana odjave prebivalište ili će biti kažnjeni i izbrisani iz evidencije.

On napominje da su pod izgovorom sređivanja popisa birača, hrvatski službenici godinama brisali Srbe iz evidencije prebivališta, ali to nisu radili sa doseljenim Hrvatima iz BiH.

Linta podseća hrvatskog premijera Zorana Milanovića da je prošle godine jasno rekao da hrvatske lične karte neće nikome biti oduzimane.

Linta je sa ovim poroblemima upoznao i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

2024 © - Vesti online