Petak 06.06.2014.
18:35
Beta

Da li će Draža biti rehabilitovan?

Draža Mihailović

Na današnjem ročištu ponovo se nisu pojavili Mihajlovićev unuk Vojislav Mihajlović i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov, koji su jedni od pokretača procesa rehabilitacije.

"S obzirom da se oni po drugi put nisu odazvali pozivu, sud je odlučio da se njihova svedočenja izuzmu iz dokaza i neće ih vise pozivati", rečeno je agenciji Beta u Višem sudu u Beogradu. Kako je rečeno Beti u tom sudu, nastavak suđenja zakazan je za septembar, zato što je Više javno tužilaštvo zatražilo uvid u spise predmeta.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine. Sa postupkom se do sada dva puta zastajalo. Prvi put se čekalo utvrđivanje tačnog dana streljanja Mihailovića, a drugi put zbog krivičnih prijava za lažno svedočenje protiv dva svedoka koje je podneo Savez antifašista Srbije.

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine.

2024 © - Vesti online