Petak 06.06.2014.
14:53
Srna

Neposlušni: Bugari i Slovenci ne odustaju od Južnog toka

Bugari i Slovenci poručili da ostaju privrženi izgradnji gasovoda Južni tok
 

Eropski komesar za energetiku Ginter Etinger poručio je Bugarskoj da će osjetiti gnev Brisela i biti tužena ako ne prihvati odluku Evropske komisije da radove na izgradnji Južnog toka treba suspendovati.

Evropski činovnici su besni zbog činjenice da radove na izgradnji gasovoda kroz Bugarsku, saglasno rezultatima tendera, treba da izvode bugarska i ruska preduzeća, zbog čega su zatražili da se prekine realizacija tog mega-projekta.

Međutim, bugarske vlasti su odbacile taj zahtev Brisela i odgovorile da nastavljaju izgradnju Južnog toka, uz obrazloženje da ničim nisu narušena pravila EU, s obzirom da se radovi izvode u međunarodnim vodama.

Južni tok mogao bi da obori bugarsku vladu

Takav otpor Bugarske doveo je do upozorenja predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza da je protiv Sofije okrenut prekršajni postupak, te da se "evropski zakoni moraju poštovati 100 odsto".

Ipak, bugarski premijer Plamen Orešarski ne haje mnogo ni za pokušaje obaranja njegove vlade zbog suprotstavljanja EU i nastavka izgradnje gasovoda.

Istovremeno, slovenački ministar inostranih poslova Karlo Erjavec, tokom posete Rusiji, potvrdio je da Slovenija ostaje učesnik u izgradnji Južnog toka.

Erjavec je odmah došao pod udar optužbi da njegovi razgovori u Moskvi "nisu bili usklađeni sa politikom EU i NATO saveza".

I ministar energetike Srbije Aleksandar Antića izjavio je da Srbija ne planira da odloži izgradnju gasovoda.

To znači da, bez obzira na pretnje i tužbe iz Brisela, Južni tok kreće u realizciju- komentarišu ruski mediji.

2024 © - Vesti online