Petak 06.06.2014.
10:54 >> 12:33h
Beta

"G7 odstupi! Ne mešaj se u interne stvari!"

Kina: Članice G7, gledajte svoja posla!
 

Vođe sedam moćnih svetskih zemalja na Samitu u Briselu, izrazili su "duboku zabrinutost zbog zategnutosti u Istočnom i Južnom kineskom moru". Oni su naglasili da se "protive svakom jednostranom pokušaju bilo koje strane da svoje teritorijalne ili pomorske težnje nametne zastrašivanjem, iznuđivanjem ili silom", već da se sporovi rešavaju u skladu s međunarodnim pravom.

"Zemlje van regiona treba da poštuju objektivne činjenice i imaju fer stav u sporovima umesto da jačaju napetosti, podstiču podele i dalje komplikuju regionalnu situaciju", rekao je Hang na redovnoj konferenciji za štampu, prenosi agencija Sinhua.

- Kina čvrsto čuva svoj teritorijalni suverenitet, prava na moru i nacionalnu bezbednost, održava red i slobodu kretanja u svojim vodama i vazdušnom prostoru, u skladu sa relevantnim međunarodnim pravom i konvencijama.Kina će čvrsto reagovati na svaki pokušaj provokacija nekolicine zemalja i pokušaj da namerno krše kineski teritorijalni suverenitet i pravo i da ugroze mir i stabilnost na moru, rekao je Hong i naglasio da je Kina posvećena rešavanju sporova oko Istočnog i Južnog kineskog mora kroz bilateralne pregovore sa stranama koje su direktno umešane.

Hong je dodao da je Kina uvek bila čvrsta snaga u održavanju mira i stabilnosti u Istočnom i Južnom kineskom moru kao i u očuvanju Povelje Ujedinjenih nacija, osnovnih pravila međunarodnih odnosa i fundamentalnih principa međunarodnog prava.

Kina svojom teritorijom smatra skoro celo Južno kinesko more, na čije pojedine delove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija. Ona je sa Vijtenamom i Filipinima uključena u dugotrajne sporove oko mnogih, uglavnom nenaseljenih ostrva u tom moru.

Kina i Japan spore se oko ostrva u Istočnom kineskom moru koje Kina zove Diaoju a japan Senkaku, a spor se zaoštrio od 2012.

2024 © - Vesti online