Petak 06.06.2014.
08:53
Beta

"Psima su vezivali ljudske glave oko vrata"

Suđenje Ratku Mladiću se nastavlja...

Svedok, koji je srpske nacionalnosti, izjavio je da je 1992-94. radio u fabrici ručnih bombi u civilnom objektu u Sarajevu. Za to vreme, kako je tvrdio, nepoznate, maskirane osobe otele su ga 11 puta na putu ka poslu, pokazujući mu žrtve svojih zločina i preteći mu da će i on biti ubijen, ako ne nastavi da radi u fabrici.

"U 11 navrata su me nepoznata lica odvodila da gledam zločine koje su oni činili, da me zastraše ... Stalno su me pitali s kim sarađujem, kome javljam da se neko od Muslimana ubije", ispričao je svedok.

GRM-311 posvedočio je da su ga 5. januara 1993. maskirane osobe odvele do "jame na Pofalićima" u kojoj je bilo "10 leševa". Pri vrhu jame je video telo deteta odsečene glave, na kojem je bio urezan krst.

Kako je izjavio, napadači su mu "polomili ruku i nogu" i zapretili da će biti ubijen ukoliko izostane s posla.

Svedok je opisao i kako ga je, 27. aprila 1993, na putu ka poslu, jedan muškarac "duge brade i obrijane glave" primorao da uđe u kola i odvezao ga do "pravoslavne crkve Svetog preobraženja u Novom Sarajevu".

Užasi rata u Sarajevu!

"Na vratima crkve visile su tri odsečene ljudske glave ... Rekao mi je da je i on Srbin. 'Vidi šta nam rade'", kazao je GRM-311 tvrdeći da je, potom, na ulici video i pse koji su "imali ljudske glave vezane oko vrata", a koje su napadali "drugi psi" koji su "grizli te glave".

Svedok je izjavio i da je muslimanska omladina po gradu bacala ručne bombe, "ubijajući svoje, da bi se povećao broj žrtava". Sugerisao je da su "u školi na Marin Dvoru" bačene ručne bombe koje je on pravio, a koje je prethodno video "u školskim torbama" trojice "dečaka".

- Minobacači Armije BiH iz okoline zgrade televizije svakodnevno su tukli naselja Švrakino Selo i Hrasno brdo, u kojima su bili Muslimani, a za to bi mediji optužili "zločince s brda", odnosno Srbe, kazao je GRM-311.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su ukazivali da je svedok u ranijim izjavama navodio da je do jame na Pofalićima bio odveden u oktobru i novembru 1992, a ne u januaru 1993, kao i da taj incident nije ni pomenuo u prethodnom svedočenju na suđenju generalu VRS Dragomiru Miloševiću. Potvrđujući da incident nije spominjao u prvom svedočenju, GRM-311 je uzvratio je da je datum bio pogrešno zapisan.

Zastupnica optužbe podsetila je svedoka da je ranije izjavio i da su u avgustu 1994. "na njegove oči ubijena tri muškarca", s kojima su ga nepoznate osobe otele. Upitan zašto na suđenju generalu Miloševiću to nije ni pomenuo, GRM-311 odgovorio je: "Mnoge stvari nisam rekao ni sada" Mladićevim braniocima.

2024 © - Vesti online