Četvrtak 05.06.2014.
18:16
Beta

"Bez odlaganja Južnog toka"

Pozicija Srbije nije odlučujuća za izgradnju gasovoda Južni tok: Aleksandar Antić
 

"Koliko vidim, takvi planovi ne postoje ni u zemljama članicama Evropske unije. Verujem da će Evropska komisija, zemlje članice EU i Gasprom, odnosno vlasnici Južnog toka naći rešenje oko otvorenih pitanja u najkraćem roku", rekao je je novinarima ispred Vlade Srbije.

Antić je rekao da pozicija Srbije nije opredeljujuća i odlučujuća za izgradnju međunarodnog gasovoda Južni tok i napomenuo da Vlada Srbije u ovom trenutku samo prati situaciju bez donošenje bilo kakvih odluka.

"Nastavićemo da pratimo komunikaciju Evropske komisije sa državama članicama EU (koje su uključene u Južni tok) i sa Rusijom, odnosno Gaspromom", rekao je srpski ministar energetike.

Antić je istakao da u Ministarstvu rudarstva i energetike Južni tok vide kao evropski projekat, zato što u njemu učestvuje veliki broj evropskih zemalja.

Precizirao je da ugovore sa kompanijom koja treba da gradi Južni tok imaju Bugarska, Mađarska, Grčka, Italija i Austrija, a da svoje konekcije traže i Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Republika Srpska.

"U vreme kad pričamo o rezervama koje postoje u EU za nastavak Južnog toka i Austrija je potpisala sporazum", rekao je ministar energetike Srbije Aleksadar Antić.

Pročitajte još:

I dalje postoje otvorena pitanja u vezi sa izgradnjom Južnog toka

* "Treba nam alternativa za Južni tok"

* Izgradnja Južnog toka u Srbiji od jula

* EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

* Južni tok mogao bi da obori bugarsku vladu

2024 © - Vesti online