Četvrtak 05.06.2014.
05:54
J. L. Petković - Vesti

Pušteni niz vodu plivaju ka Prištini

Pod srpskim ili albanskim kišobranom: Marko Đurić i vladika Teodosije u Gračanici
 

Srpsku listu čine kandidati južno i severno od Ibra, međutim za razliku od predstavnika juga koji su juče ponovo počeli kampanju u Domu kulture u Ranilugu, na severu KiM izbora kao da nema. Beograd i ovog puta ne može da utiče da se sa glasačkih listića i izbornog materijala skinu jasne oznake državnosti Kosova. Zato se na severu KiM očekuje minimalna izlaznost.


- Država se oglašava samo ad hok i kada je potrebno. Državna strategija postoji samo da rešava srpsko pitanje na parče, odnosno onoliko koliko je dovoljno da se osvoji vlast ili da se dobiju izbori - kaže Momčilo Trajković, lider SPOT-a. On je na debati održanoj u Medija centru u Čaglavici kazao da je politika Beograda na taj način uvek potcenjivala kosovske Srbe.

Ironija (ne)jedinstva

- Mi koji ovde živimo treba da budemo nosioci politike koja se tiče nas. Srpska lista nije jedinstvena, i to je ironija i otežava poziciju kosovskih Srba. Došli smo u poziciju da Beograd danas indirektno utiče samo na jedno, da najbolji ne budu na listi, a ko će drugi da bude, nije bitno - rekao je Momčilo Trajković.

Ranđel Nojkić, lider SPO-a na KiM, mišljenja je da ovo što se dešava poslednjih dana u vezi sa izborima i navodnim bojkotom "strategija da se kampanja na takav način odvija".


- Cilj kampanje je da se postigne potpuna selekcija. Birači su zbunjeni. Njima se poručuje - jedan narod, jedna lista - a imamo četiri-pet lista - kaže Nojkić.


Slaviša Petković iz Pokreta za demokratski prosperitet poručuje je država Srbija imala potpuno jedinstvo samo 2001. godine, kada je podržala koaliciju Povratak.


On podseća da je Vlada Srbija prvo rekla da će slušati glas Srba sa Kosova, da bi onda Marko Đurić, šef kancelarije za KiM, poručio kosovskim Srbima da pažljivo slušaju preporuke predsednika opština i poslanika Skupštine Srbije sa Kosova. Potom je premijer Srbije rekao kako "ne misli da je rešenje neizlazak na izbore".


Srđan Popović, kandidat Srpske liste, ističe da najveću odgovornost što je odluka donešena ovako kasno snosi kosovska Centralna izborna komisija (CIK).


- Koliko god oni nisu u pravu što se tiče interpretacije Zakona o izborima, toliko ćemo mi potencirati i boriti se da se to u budućnosti reši i da se pojasni. Pozivam birače da izađu u što većem broju jer samo izlaskom pokazujemo da smo spremni da se borimo za svoja prava - kaže Popović.
 

Inače, izborni panel za žalbe usvojio je samo 206 od ukupno 9.172 žalbe za upis u birački spisak na Kosovu. Od 25.433 podnetih žalbi Srba koji žive van Kosova, CIK je odbio više od polovine.

Ni bojkot ni izlazak

Predstavnici Srpske sa severa Kosova i čelnici četiri opštine iz tog dela pokrajine odluku o izlasku na izbore nisu doneli zbog odluke Centralne izborne komisije o raspodeli mandata, rekao je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović.
- Pod ovim uslovima građane nećemo pozvati da u nedelju izađu na izbore, a nećemo pozivati ni na bojkot - rekao je Jablanović.

 

Niko istinski ne brine

- I Beograd i Priština nas koriste za ostvarivanje svojih ciljeva. Niko istinski ne brine o Srbima na Kosovu - smatra Nenad Rašić, lider Progresivne demokratske stranke.

2024 © - Vesti online