Utorak 03.06.2014.
21:12
Srna

Gašić: Povratak Obrenovčana moguć od petka uveče

Predrag Marić i Bratislav Gašić

Gašić, kojeg je Vlada Srbije imenovala za koordinatora aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći stanovnicima Obrenovca, rekao je posle sednice proširenog sastava lokalnog štaba za vanredne situacije da će od sutra na ulicama Obrenovca biti angažovano oko 100 kamiona-šlepera i oko 1.000 vojnika koji će raditi na izbacivanju smeća iz grada.

On je napomenuo da će Vojska Srbije u Obrenovcu postaviti dve poljske bolnice, veterinarske punktove i dezinfekcione blokade kako bi to pre bila izvršena asanacija terena, prenose beogradski mediji.

"Noćas dolazi kamion iz 'Trajala' sa zaštitnim rukavicama, odelima i čizmama. Uredićemo snabdevanje hranom i hlebom, što na sebe preuzima vojska. Apelujem da firme u Srbiji koje se bave dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom sve što mogu stave na raspolaganje štabu u Obrenovcu. Sva pomoć može da ide samo preko štaba", rekao je Gašić.

On je napomenuo da će vojna policija u narednih nekoliko dana, dok se potpuno ne ispumpa voda, zatvoriti područja koja su rizična zbog opasnosti od zaraze. Gašić je istakao da je važno da se urgentno uspostavi snabdijevanje električnom energijom, zbog čega će iz unutrašnjosti Srbije biti dovedeni timovi elektromontera, kao i da bude uspostavljeno snabdevanje tehničkom vodom.

On je objasnio da je zbog problema fekalnih voda neophodno da bude postavljena nova kolektorska cev, ali da to mora da bude učinjeno u zakonom predviđenoj proceduri zbog visoke cene nabavke, te da će u međuvremenu biti urađen privremeni baj-pas kako bi se fekalne vode povukle iz delova grada gde su se izlile.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je prisustvovao sednici štaba, rekao je da se u Beogradu u prihvatnim centrima nalazi oko 2.000 ljudi iz Obrenovca, a da bi do kraja sedmice trebalo da bude omogućeno da se polovina od tog broja vrati u svoje domove ili dve kasarne u Obrenovcu kako bi mogli da budu angažovani na čišćenju grada.

2023 © - Vesti online