Utorak 03.06.2014.
10:44
kkpartizan.rs

Vujošević: Bogdanovića nisam hvatao za ono za šta ga je uhvatio igrač iz Slovenije!

Duško Vujošević
 

Vujošević, koji je na meču davio svog igrača, najavio je moguće istupanje Partizana.

"Je li ovo liga u koju treba da se vratimo, da napustimo ABA ligu koja nije naša, a ova je naša? Ako se ovako nastavi, možemo da napustimo ovu ligu, sa svim konsekvencama po Pratizan, pojedinačno i za košarku. I ne samo za košarku", rekao je Vujošević.

Ceo monolog Duška Vujoševića na konferenciji za medija posle pobede Partizana nad FMP-om prenosimo u celosti sa zvaničnog sajta KK Partizan:

"Prvo, želim da čestitam ovim momcima iz FMP-a na dobroj borbenosti, demonstraciji karaktera, hrabrosti. To nema direktne veze sa suđenjem. Taktički, oni su došli rasterećeni maksimalno motivisani, stali su u zonu 38 minuta birajući koga puštaju na šut, produžili napad, igrali sa dosta pika. Gde je kriterijum suđenja bio takav da se puno kontakta sviralo, da su nama svirali faul u napadu, njima faulove u napadu koji su pravljeni pri piku, nisu apsolutno imali isti kriterijum. S druge strane, sigurno je i utakmica sa Crvenom zvezdom u Železnikom ponela puno energije i emotivne i fizičke. Da se donekle i to osetilo.

Svedoci ste svih ovih kažnjavanja za komentarisanje suđenja i vođenja lige. Pokušava da se napravi jedna atmosfera gde se ćuti, gde niko ne sme da pisne, jer stižu kazne, zato što se skinuo sako. Pa kada se predloži da taj novac ode ugroženima od poplave, govori se ne, jer je to predviđeno za budžet lige. Plašim se da me ne kazne što sam smršao. Verovatno to otežava ono skandiranje od pravih navijača "svinjo debela“, moraju sada da menjaju, ili mršava. Takođe, sudije dođu na utakmicu sa instrukcijama da na svaku reakciju sviraju tehničku. Dođu uplašeni da njihova dalja karijera i sudbina u košarci zavisi od toga kako će kažnjavati igrače Partizana. Reakcije igrača, bez obzira na sve ne smeju da se dešavaju, posebno kao Sašina na prošloj utakmici, bez obzira koliko su izazvane i koliko su reakcije na neku stvarnu situaciju, to je jedno pitanje.

Govori se o smislu ove lige. Ima i ideja da se iz Jadranske lige ekipe povuku i vrate u domaće takmičenje. U ovo!? Sa ovim načinom vođenja, sa ovim komesarijatom, sa ovakvim suđenjem? Mondo kaže: “Klinč između navijača i Saše na terenu”. Šta će taj navijač tu? Valjda se to drugačije dijagnosticira i nazove? Ova liga nije beznačajna, izgubila je prohodnost za Evroligu i samim tim postala mnogo manje značajna, nego što je bila. Kako je došlo do toga? Ko je kriv za to? Kada igraš partiju šaha i napraviš prvi potez, ti određuješ partiju dalje. Treba se setiti ko je napravio prvi potez.

Na čije insistiranje, kog kluba, je uzeto od ovog takmičenja pravo da šampion ide u Evroligu zato što je Partizan favorizivan suđenjem, i da hoće taj klub da ide u objektivno takmičenje u Jadransku ligu? Onda je donešena odluka da se prave trogodišnji ugovori sa sistemom bodovanja, na osnovu ukupnog sabiranja trogoišnjeg dolazilo se do trogodišnjeg ugovora za jedan klub. Ko je osvojio ugovor? Bez ikakve diskusije - Partizan! Sa ogromnom razlikom u bodovima. Šta se onda desilo? Čim je postalo očigledno da će Partizan osvojiti trogodišnji ugovor, iz istog tog kluba je krenula priča kako za ovaj prostor nije dobro da se imaju trogodišnji ugovori, jer oni drugi koji nemaju taj ugovor nemaju mogućnost da dobiju sponzora.

Uz lobiranje bivših čelnika FIBA to je skinuto. Partizanu je dat kompromis da od tog trogodišnjeg ugovora ostaju dve godine, a posle se ponovo vratio na sistem mešovitog bodovanja, a onda kada je Evroligi odgovaralo da sa ovog područja smanji broj učesnika iz regiona i da se da prostor onim koji su manje košarkaški razvijeni, kako oni to kažu, onda smo došli u ovakvu situaciju. I sada se priča kako ova liga nema smisla. Ko je kriv? Ko vuče gubitničke poteze za Srbiju? Nije tačno da nema smisla? Sportom se bave oni koji žele da se istaknu pobedom.

Možda je neko razočaran zašto nečije ambicije nisu realizovane, sredstva opravdana? Mi nismo realizovali svoje ambicije, ali one nemaju veze sa realnošću, sa objektivnim okolnostima i materijalnom bazom. Nikakve! A ako nije važna, zašto Partizan ima ovakav tretman iz nedelje u nedelju. Čemu ovo vodi? Je li ovo liga u koju treba da se vratimo, da napustimo ABA ligu koja nije naša, a ova je naša? Ako se ovako nastavi, možemo da napustimo ovu ligu, sa svim konsekvencama po Pratizan, pojedinačno i za košarku. I ne samo za košarku.

Još jednom, čestitam ovim momcima iz predgrađa na dobroj borbenosti, da se zahvalim publici na tome što je u ovakvom broju došla, da im se zahvalim što nisu vređali Filipa Čovića. Nisam to izgovorio ni sa kakvom ironijom. Nisam se najsretnije izrazio u onom obraćanju. Stvarno nije familiju trebalo pominjati. On je zaista dobar momak, primeran sportista koji zna da se ponaša u Železniku domaćinski. Nisam imao zlu nameru, plašeći se nekog revašizma, smatrao sam da je red. Vidite kazne u Železniku, kao da smo mi organizovali utakmicu!? Razmislićemo dobro šta nam je činiti”, zaključio je trener Partizana NIS Duško Vujošević.

Trener Partizana je tokom konferencije pitao novinara kada je uhvatio Bogdanovića za vrat.

"Ja prema svojim igračima imam roditeljski odnos. Ja svog igrača nisam hvatao za ono za šta ga je uhvatio igrač iz Slovenije pre dva dana, što ja ne vezujem za to što je iz Slovenije. To je odnos gde se na njih i vikne i opsuje se, ali oni znaju zašto to trpe. Vi ste sigurno u životu imali nekoga ko sme sve da vam kaže, a neko drugi kad vas pogleda vi reagujete. Bogdanović je veoma talentovan igrač koji je pre mog dolaska u Partizan bio 12, 13 igrač, ovo što je postigao ostvario je od mog dolaska ovde, zahvaljujući svom radu i talent u mom prisustvu. U nekom pedagoškom smislu ja nekad reagujem tako. To je stara proska stara škola. Ja ga nisam hvatao za vrat kada je prstom pokazao publici i kada je izbačen, već kada je napravio nedozvoljenu stvar. Ne sme on da dobija tehničku u momentu kada još uvek stižemo rezultat", rekao je Vujošević.

2024 © - Vesti online