Ponedeljak 02.06.2014.
22:48
Srna

Merkelova: Održaću ujedinjenu Evropu

Kriza u Evropskoj uniji: Angela Merkel, nemačka kancelarka
 

Merkelova je naglasila da želi da zadrži Veliku Britaniju u EU. Ona je dodala da je pitanje - da li će Britanija bio članica EU ili ne - ne ostavlja ravnodušnom i naglasila da je neophodan dijalog sa Londonom.

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je da bi njegova zemlja mogla da napusti EU, ako bivši premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, koga podržava Merkelova, postane sledeći predsednik Evropske komisije, objavio je pre dva dana njemački list "Špigel".

Oland: EU je postala nečitka, udaljena i nerazumljiva!

Međutim, Merkelova je kritikovana kod kuće zbog toga što je navodno popustila u podršci Junkeru. Ona je prvo rekla da program EU može sprovesti "Junker, ali i mnogi drugi", što je protumačeno kao popuštanje.

Potom je Merkelova poručila da radi na tome da Junker dobije neophodnu većinu, ali da želi da odluka bude donesena "u evropskom duhu".

"Evropski duh znači da uvek radite da dobijete najviši mogući stepen saglasnosti. I zbog toga, na primer, nisam ravnodušna da li je Velika Britanija članica EU ili ne", izjavila je Merkelova. Kameron je prošle nedelje rekao da su EU potrebni lideri koji shvataju potrebu za promjenom

2024 © - Vesti online