Ponedeljak 02.06.2014.
14:44
Beta

Rusija odložila naplatu gasa Ukrajini

Ukrajina isplatila deo dugovanja za gas (Foto: Arhiva)
 

"Ukrajina je regulisala prvu tranšu svog gasnog duga. Danas je 786 miliona dolara (577 miliona evra) uplaćeno na račun Gasproma", izjavio je direktor Gasproma Aleksej Miler, navodi se u saopštenju.

"Pozdravljamo početak otplaćivanja ukrajinskog duga i odlažemo prelazak na sistem plaćanja unapred za 9. jun", dodao je on prema saopštenju.

Rusija je pretila da će od utorka preći na sistem naplaćivanja unapred isporuka gasa Ukrajini, što bi praktično značilo prekid snabdevanja, ako Kijev ne počne sa otplatom duga. Gasprom traži da se otplati ceo dug za gas isporučen pre 1. aprila, odnosno 2,237 milijardi dolara, od čega je deo danas otplaćen.

Postignut okvirni dogovor Rusije i Ukrajine o gasu

Ruska gasna kompanija sada očekuje da se nastavi sa daljim otplatama duga. Vlasti u Kijevu objavile su u petak da su izvršile prvu isplatu koja se odnosi na gasni dug za februar i mart, posle pregovora u Berlinu između ruskog ministra energije Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Juria Prodana i predstavnika Gasproma i ukrajinske gasne kompanije Naftogas.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao je u nedelju da će Ukrajina za 10 dana isplatiti svoj gasni dug Rusiji ako se dve zemlje dogovore o uslovima za novi ugovor.

Rusija je povećala pritisak na Ukrajinu zbog gasa otkad je prorurski predsednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru. Rusija je ukinula povlastice Ukrajini za isporuku gasa i cena ruskog gasa za Ukrajinu je sada jedna od najviših. Pregovori o ceni ruskog gasa za Ukrajinu treba da se nastave u Briselu.

2024 © - Vesti online