Ponedeljak 02.06.2014.
18:56
Beta

Noć muzeja 7. juna

Nakon odlaganja zbog poplava, posetioci će narednog vikenda imati priliku da vide bogat program (Foto: Arhiva)
 

U Pedagoškom muzeju studenti Farmaceutskog fakulteta predstaviće apoteku s početka 20. veka, a u Manakovoj kući biće organizovana izložba šešira i trendova koje je tokom jednog veka pratio taj modni detalj.

Muzej Narodnog pozorišta predstaviće Beograd 18. veka i arhitektonska zdanja koja je projektovao Aleksandar Bugarski, dok će Gradsko saobraćajno preduzeće pokazati tramvaj od pre 100 godina.


Ustanova kulture Parobrod organizovaće demonstraciju tehnike slikanja peskom i kreiranje peščanog filma, dok će u Domu vojske biti izložena dela Ilije Bašičevića Bosilja, jedinog umetnika iz Srbije koji je zastupljen u Rokfelerovoj umetničkoj kolekciji.

Muzej Nikole Tesle predstaviće ličnu umetničku kolekciju tog naučnika koja sadrži dela holandskih majstora pejzaža, azijske umetnost, karikature, dizajna, vajarstva i akvarele sa predstavama životinja koje je Tesli tokom pola veka dopisivanja slikala Mej Klajn.

Železnički muzej izložiće makete vozova od kojih će neke prvi put biti predstavljene javnosti, a u Konaku kneza Miloša biće otvorena izložba koja predstavlja žene u Prvom svetskom ratu.

Galerija SULUJ organizuje umetničku radionicu u kojoj će vajari Irena Dimitrijević Rabovljević i Vuk Ljubisavljević od starih predmeta i uspomena praviti nova umetnička dela.

Samo u Noći muzeja za posetioce će biti otvorena zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, jedno od najimpresivnijih arhitektonskih zdanja sagrađeno pre 90 godina u kojem je danas smeštena Alfa banka.

U Noći muzeja posetioci mogu da vide izložbe o masonima u Beogradu, maketu Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, legat Pavla Vujisića, postavku o svadbenim običajima u Srbiji i brojne druge.

Noć muzeja trebalo je da bude održana u subotu 17. maja, ali je zbog poplava u Srbiji toga dana bilo organizovano prikupljanje pomoći za ugrožene, a manifestacija je odložena za 7. jun.

Karte kupljene za 17. maj važe i za 7. jun, a deo prihoda od prodatih ulaznica namenjen je za obnovu muzeja oštećenih u poplavama, navodi se u najavi organizatora.

2024 © - Vesti online