Ponedeljak 02.06.2014.
14:05
Beta

DSS: Srbi, bojkotujte izbore na Kosovu

Ne treba izlaziti na izbore: Demokratska stranka Srbije (Foto: Arhiva)
 

"Sasvim je jasno zašto ne treba izaći na izbore. To je apsolutno proces zaokruživanja države Kosovo. S obzirom da je prethodna vlada pod pritiskom naterala veliki broj Srba da izađu na lokalne izbore, bojimo se da će to biti i sad", kazao je Kojić na stranačkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Funkcioner DSS je kazao da misli da će podaci o izlaznosti Srba na izbore biti falsifikovani, odnosno da će biti prikazane veće cifre nego što je to realno. Kojić je kazao da nije jasno zašto bi Srbi izlazili na izbore koje organizuju Albanci na Kosovu, ako su Albanci bojkotovali sve izbore koje su organizovali Srbi poslednjih 20 godina.

On je kazao da Srbi neizlaskom na izbore neće ništa izgubiti, jer su ulaskom u kosovske institucije "sve više i više gubili prava". Kojić je kazao da će ako uđu u Skupštini Kosova, Srbi biti samo marionete u parlamentu.

"To se pokazalo unazad mesec dana, kada u tom parlamentu kosovska vlada radi šta hoće, Skupština Kosova radi šta hoće. Ono što nas najviše boli, nas Srbe na Kosovu i Metohiji, je da nas Beograd, pod pritiskom međunarodne zajednice, prisiljava da učestvujemo u tim njihovim ustanovama", kazao je Kojić.

On je dodao da su sve osobe iz DSS-a koje su odlučile da učestvuju u izbornom procesu isključene iz stranke. Zamenik predsednika DSS-a Aleksandar Popović kazao je da ta stranka ostaje pri stavu da su uvek za izbore na teritoriji Srbije u skladu sa zakonima države Srbije, ali da nikada nisu bili niti će biti za
izbore koji nisu po tim zakonima.

"To je bio naš stav i u vreme vlade Borisa Tadića, nema nikakvog razloga da on bude drugačiji jer se vlast u Srbiji promenila. Princip ostaje princip", kazao je Popović.

2024 © - Vesti online