Subota 31.05.2014.
10:22
blic.rs

Evo šta su ministri radili tokom poplava u Srbiji

Dostavili izveštaje premijeru Aleksandru Vučić: Ministri u Vladi Srbije
 

''Ima previše strana. Napisao sam ono što sam radio. Naveo sam u njemu neke propuste, ali oni nisu bili veliki. Ja sam bio angažovan u Čačku, Lučanima, Požegi, Bajinoj Bašti, Svilajncu, Kniću i raznim selima. Tu su bile havarije'', izjavio je za ''Blic'' ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.


Već na osnovu dobijene informacije o najavljenim obimnim padavinama, Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture je 14. maja organizovalo 24-časovna dežurstva. Ministarka Zorana Mihajlović za ''Blic'' navodi da je već tada njeno ministarstvo uspostavilo punu koordinaciju sa svim javnim preduzećima ''Putevima Srbije'', ''Železnicama'', ''Koridorima'', agencijama za luke i plovne puteve i svim ostalim u svojoj nadležnosti.

Pročitajte još:

* NDS: Zbog panike prvo bi trebalo da se hapse članovi Vlade Srbije

* "Biće ispitana odgovornost svih"

* "Vučić je dizao paniku"

''Sva mehanizacija i ljudstvo bili su danonoćno angažovani kako bi se sačuvali ljudski životi i imovina građana. Organizovali smo prevoz dobrovoljaca koji su branili nasipe na Savi a i svakog narednog dana bili smo angažovani na prevozu ugroženih ljudi i dobrovoljaca koji su podizali brane na svim ugroženim lokacijama'', kaže Mihajlovićeva.


Veoma obiman izveštaj podneo je i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. On je u njemu napisao da je najurgentnije iz Republičke direkcije za robne rezerve stigla pomoć u vidu 85 tona hrane u ukupnoj vrednosti od oko 200.000 evra.

Predstavnici Ljajićevog ministarstva tokom vanrednog stanja razgovarali su sa predstavnicima Ambasade Turske, iz koje je stiglo 400 isušivača zidova, a treba da stigne još 400.
 

Ministar trgovine je u izveštaju naveo i da su tržišni inspektori, pored redovnih nadzora, izvršili 321 vanrednu kontrolu maloprodajnih objekata na osnovu prijava građana, kao i da su u devet slučajeva inspektori zatvorili radnju i oduzimali robu.

Jedan od obimnijih izveštaja dostavio je ministar policije Nebojša Stefanović. On je u njemu naveo da je tokom poplava dnevno bilo angažovano čak 7.500 pripadnika MUP-a. Oni su bili uključeni u akcije spasavanja, evakuacije, obezbeđivanja imovine, izgradnje bedema i dostavljanja humanitarne pomoći. Stefanović je naveo i da je sedam policijskih helikoptera učestvovalo u akcijama spasavanja.

2024 © - Vesti online