Ponedeljak 29.03.2010.
06:23 >> 16:11h
Tanjug, Vestionline

Smenjen Dragan Todorović

Đurišić je objasnio da sutra u parlamentu počinje plenarna sednica i da bi bilo teško zbog tih obaveza da se održi sednica odbora na kojoj bi se raspravljanlo o smeni Todorovića, tako da je većinom glasova ta tačka stavljena na dnevni red.

Posle dvočasovne diskusije u Odboru na kojoj su radikali, prema rečima člana Odbora iz DS-a Marka Đurišića, "govorili o svemu i svačemu kako bi pokušali da Todorovića što duže zadrže na funkciji predsednika" razrešenje Todorovića je stavljeno na dnebni red posle čega je i smenjen.

Đurišić je najavio i da će tražiti da se članovi Odbora izjasne o tome da li je poštovan poslovnik kao i reakciju Administrativnog odbora.

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice Odbora je bila razrešenje Todorovića sa funkcije predsednika Odbora za odbranu i bezbednost, što je tražila vladajuća većina. Obrazlažući taj zahtev na početku sednice, Đurišić je rekao da Todorović zloupotrebljava funkcijiu predsednika za stranačke promocije i da krši poslovnik.

Dragan Šormaz iz DSS rekao je da ne smatra da je primedba DS o stranačkoj promociji ozbiljna i da bi zbog nje trebalo da se raspravlja o smeni predsednika odbora, dok je Miroslav Markićević iz NS zapitao zašto se sada postavlja pitanje smene Todorovića ako se tvrdi da je dve godine radio loše.

Dačić: Todorović nije dobro rukovodio Odborom

 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prethodno je rekao novinarima da će svaka informacija koja se čula na sednici Odbora, a koja je od značaja za policijski rad, biti ispitana. Dačić je, uz napomenu da je sa saradnicima iz policije došao na sednicu Odbora pošto su bili pozvani, ocenio da dok je ovim telom predsedavao Todorović nije postojala dobra koordinacija u radu. Dačić je rekao da je veoma važno da se predsednik Odbora za odbranu i bezbednost dogovara sa članovima tog tela o dnevnom redu.

Sednici odbora prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktori policije i BIA Milorad Veljović i Šaša Vukadinović, a jedno vreme na sednici je bila i ministarka pravde Snezana Malović.
 

Prošlog ponedeljka Todorovićev je dao predlog da Odbor raspravlja o navodima kontraverznog biznismena Stanka Subotića Caneta da su njegovim parama Miroslav Mišković i Milan Beko kupili Luku Beograd i kompaniju "Novosti", nisu prihvatili članovi iz stranaka vladajuće većine, koji su insistirali na tome da to skupštinsko telo može samo da razmatra rad državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala.


Pošto nijedan od ta dva predloga nije dobio većinu glasova, vladajuća većina je napustila sednicu, koja je ubrzo i prekinuta, što je Todorović iskoristio da ih optuži da ne žele iskrenu borbu protiv kriminala.


Dan kasnije Todorović je za danas zakazao novu sednicu tog Odbora na čijem dnevnom redu je trebalo da bude analiza rada državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da joj prisustvuje.


Posle toga, članovi Odbora iz vladajuće koalicije obavestili su predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović i šefove poslaničkih grupa da će pokrenuti postupak za smenu Todorovića, zbog zloupotrebe te funkcije, pre svega za ličnu promociju.


Predstavnici vladajuće većine tada su rekli da podržavaju održavanje sednice na kojoj bi bio razmatran problem organizovanog kriminala, ali da ta sednica mora da bude organizovana na način koji pomaže državnim institucijama tu borbu, a ne da "pomaže osumnjičenima za organizovani kriminal".

2024 © - Vesti online