Subota 31.05.2014.
01:28
S. M. Tomić - Vesti

Paljba istorije

Muzej građanskog rata na otvorenom u Napervilu (Ilinois), na autentičnom terenu organizuje pravu bitku Severa i Juga iz američkog građanskog rata
 

Na poprištu bitke su i Abraham Linkoln, pešadija, artiljerija, pevaju se pesme iz tog vremena pored logorske vatre, a stotine učesnika zna i najsitnije detalje rata s kraja 19. veka. Mnogi od njih dolaze vikendom da učestvuju u imitaciji prave bitke uz prasak ćoraka.


Muzej je osnovan 1969. godine, prostire se na 49 hektara i ima 30 istorijskih zgrada koje su ovde preselili iz cele oblasti. Rekonstrukcije bitaka u kojima učestvuje i 300 ljudi u istorijskim kostimima nekad traju i dva dana. Muzej se tada pretvara u ratni logor i pravo poprište bitke.
 

Krvave godine

Američki građanski rat (1861-1865) bio je građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama koji se vodio zbog otcepljenja 11 južnjačkih robovlasničkih država koje su formirale Konfederaciju. Nakon četiri godine ratovanja, koje se odvijalo većinom u južnjačkim državama, Konfederacija se predala, a ropstvo je u ukinuto. To je najubojitiji rat u američkoj istoriji u kojem je poginulo oko 750.000 vojnika i neutvrđeni broj civila.

 

Rat za robove

Istoričar Bob Saton kaže da je ropstvo glavni uzrok rata. Prava država je bila samo jeftino opravdanje Konfederacije koja je želela priznanje Britanije i ulazak u rat. On je upozorio da su prilikom proslave 100-godišnjice rata južnjaci više slavili genijalnost svojih generala, nego oslobođenje robova.

2024 © - Vesti online