Petak 30.05.2014.
05:35

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Nezadovoljan sadržajem paketa Crveni krst odbio pomoć dijaspore

Crveni krst bio nezadovoljan što je dobio vodu za piće, hranu, lekove, pelene za decu i odrasle, gumene čizme, a ne pare (Foto: Ilustracija)
 

Nezadovoljan što je dobio vodu za piće, hranu, lekove, pelene za decu i odrasle, gumene čizme, a ne pare, Crveni krst ove opštine, neprimereno je reagovao, pa je pošiljka nenajavljeno stigla u Petrovac na Mlavi.


- Krajem prošle nedelje smo dovezli humanitarnu pomoć pripremljenu za ugrožene ljude iz Smederevske Palanke, nekoliko tona najpotrebnijih životnih stvari ali u Crvenom krstu, kada su shvatili da nema novca u kešu, počeli nezainteresovano da izbacuju robu iz kombija i bahato brljaju po paketima, što je mene i moju saputnicu, koja je i organizovala prikupljanje pomoći u Montereu, u Švajcarskoj, Nenu Simić i te kako povredilo. Zbog toga smo odlučili da pomoć ne damo onima za koje je prikupljana, već onima koji prema našem humanom gestu pokažu poštovanje - kaže ogorčeni Lanče Mutoljović.
 

 

Uvid u trošenje novca

- Pored toga što svakodnevno organizujemo distribuciju humanitarne pomoći koja stiže najmanje tri puta nedeljno otvorili smo i namenske tekuće račune za pomoć nastradalima u poplavama. Računi su transparentni i svako može da ima uvid gde je donirani novac završio - kaže Draško Miljković.

Tako je pomoć namenjena potopljenim Palančanima završila, posle konsultacije sa ljudima iz Švajcarske, u Petrovcu na Mlavi.


- Istina je, krajem prošle nedelje opštini Petrovac na Mlavi stigla je i nenajavljena humanitarna pomoć iz Švajcarske, koju su dovezli Lanče Mutoljović i Nena Simić, organizator prikupljanja donacija za pomoć poplavljenima u Srbiji. Ukratko su mi gospođa Simić i gospodin Mutoljović ispričali o čemu se radi, prvo sam pokušao da im objasnim da možda ne bi trebalo da reaguju tako, ali kada sam shvatio njihovu odlučnost, zbog osećaja poniženosti, jer sam i sam dijasporski sin i unuk, rekao sam da će im opština Petrovac na Mlavi na čelu sa predsednikom Radišom Dragojevićem i te kako biti zahvalna - kaže Draško Miljković koordinator opštinske kancelarije za ekonomski razvoj i saradnju sa dijasporom Petrovca na Mlavi.


- Potop Srbije nas je neprijatno iznenadio, ali Nena je odmah organizovala prikupljanje materijalnih donacija. Ljudi su davali koliko je ko imao i odziv naših u rasejanju je bio odličan. Kad su naši klinci to videli, uključili su se i oni i od svojih ušteđevina donosili novac, a kada je sakupljeno 750 švajcaraca rekli su da žele da taj novac ide poplavljenom vrtiću u Petrovcu na Mlavi. Naša pomoć ipak je završila na pravoj adresi, kod onih koji umeju da cene dijasporsku brigu i pomoć - kaže za "Vesti" Lanče Mutoljović.
 

Deca dala za vrtić

- Naš vrtić je ceo bio pod vodom, otprilike celo prizemlje je bilo poplavljeno s metar i po vode i sada je važno da ga što pre sredimo. Utoliko nam je pomoć naših najmlađih žitelja iz Švajcarske i te kako dobro došla. Njihovih 750 švajcaraca pretvorili smo u dinare i novac će otići na krečenje i saniranje štete - kaže za "Vesti" direktorka predškolske ustanove "Galeb" - Tatjana Gligorovski.

2024 © - Vesti online