Četvrtak 29.05.2014.
13:31
Beta

Rusija osnovala Evroazijsku uniju

Zajdeno sa kolegama iz Belorusije i Kazahstana započeo projekat nove ekonomske super sile: Vladimir Putin 

Sporazum je potpisan u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a Unija će početi da deluje od 1. januara 2015. Ove tri zemlje već su povezane Carinskom unijom od 2010.

"Ovo je ekonomska unija i ne dotiče se suvereniteta zemalja učesnica", rekao je posle potpisivanja Nazarbajev.

Jermenija i Kirgizija, još dve bivše sovjetske republike najavile su da će se pridružiti ovoj ekonomskoj uniji do kraja godine.

"Danas ćemo zajedno formirati moćan i primamljiv centar za ekonomski razvoj, značajno regionalno tržište koje će ujediniti 170 miliona ljudi", izjavio je Putin posle potpisivanja i istakao da ove tri zemlje imaju "ogromne prirodne resurse" i da drže petinu svetskih resursa gasa i skoro 15 odsto naftnih resursa.

Jermenija želi u uniju

"Tražim od vas da odredite rok za prijem Jermenije u Evroazijsku ekonomsku uniju", rekao je Sarkisjan na sjednici Evroazijskog ekonomskog savjeta.
On je dodao da je njegova zemlja spremna da preduzme neophodne mjere da bi što prije predala sporazum o pristupanju Uniji svom nacionanom parlamentu, koji potom treba da ga potvrdi.

Ruski predsednik morao je međutim da se pomiri s tim da u toj uniji neće biti i Ukrajina, zemlja od 46 miliona stanovnika koja je u krizi čiji je proruski predsednik Viktor Janukovič svrgnut.

Odnosi Moskve i Kijeva, kao i Rusije i Zapada, naročito su se pogoršali jer je Rusija anektirala ukrajinski Krim početkom ove godine i jer je na istoku Ukrajine u toku višemesečna proruska, separatistička oružana pobuna.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ocenio je u zajedničkoj izjavi posle potpisivanja da će "pre ili kasnije" Ukrajina da se pridruži ekonomskoj uniji.

"Izgubili smo usput neke učesnike, mislim na Ukrajinu. Siguran sam da će pre ili kasnije ukrajinske vođe shvatiti gde je njena budućnost", rekao je Lukašenko i dodao da ukrajinski narod ima prava da se pridruži uniji.

2024 © - Vesti online