Nedelja 28.03.2010.
20:15
Blic online

Fifti Sent: Život kao akcioni triler

Kurtis Džejms Džekson III, kako glasi pravo ime Fifti Senta, rođen je 1975. godine u Njujorku, u zloglasnoj Južnoj Jamajci u Kvinsu, a odgajili su ga baba i deda, budući da je njegova majka ubijena u sukobu narko-dilera kada je imao 12 godina.

Fifti je od malih nogu radio na svom "gangsta“ imidžu, 1994. godine je hapšen zbog dilovanja droge, a nakon šest meseci provedenih u zatvoru, odlučuje da se posveti muzici. Početkom 1998. potpisuje ugovor s izdavačkom kućom "Columbia Records“ i objavljuje dve kontroverzne numere – "How to Rob“ i "Ghetto Qur’an“ u kojoj je žestoko potkačio narko-dilere iz Njujorka, pa čak pomenuo i imena većine glavnih igrača.

Nakon ovog singla počeo je njegov sukob sa narko-bosom Kenetom Mekgrifom. Fifti Sent je u maju 2000. upucan u rodnom Kvinsu. Prema policijskom izveštaju, u Fiftija i njegovog saradnika Altona Brauna nepoznati napadač je ispalio devet metaka dok su sedeli u parkiranim kolima. Popularni hiphoper je ranjen u obe noge i u vilicu, ali je ipak preživeo, a pretpostavlja se da su iza ovog pokušaja ubistva stajali ozloglašeni Mekgrif i Fiftijev ljuti neprijatelj, reper Dža Rul.

Nakon pucnjave njegova karijera kreće uzlaznom putanjom a 2003. objavljuje debitantski album "Get Rich Or Die Tryin’“ koji je prodat u milionskom tiražu.

Fifti je sličan uspeh ponovio i sa pločom "The Massacre“ iz 2005. i danas je jedna od najvećih američkih zvezda, a po procenama magazina "Forbes“, samo tokom 2008. je zaradio neverovatnih 440 miliona dolara. Međutim, slava i novac nisu promenili njegove životne stavove.

"Za mene je muzika bila izlaz... Da nisam postao poznat, sigurno bih bio u zatvoru. Za mene je neodgovorno da neko govori o takvom stilu života a da ne pomene šta sve ide u tom paketu."

"Da, prodavao sam drogu jer to je bio jedini način da preživim u takvom okruženju. Kada putujem nosim pancir prsluk i vozim se blindiranim kolima. Nakon što sam upucan 2000. svestan sam opasnosti od ranjavanja, i bilo bi glupo da se ne zaštitim. Čak i Eminem nosi pancir. Znate, kada privlačite pažnju ogromnog broja ljudi, nikada ne možete da znate da li će neka budala da izvadi pištolj i počne da puca".

2024 © - Vesti online