Nedelja 01.11.2009.
20:21
Tanjug

Sudan: Registracija pred izbore

Registracija
Američki izaslanik Skot Grejšn upozorio je da vreme ističe i pozvao političke partije u Sudanu da reše razmirice pre izbora koji će biti održani u aprilu sledeće godine.

U svakoj od šest centara u Kartumu, koje je obišao izveštač Rojtersa, do sada se registrovalo po 150 građana.


Opozicione partije i predstavnici bivšeg pobunjeničkog Narodnog oslobodilačkog pokreta Sudana (SPLM), koji je sada koalicioni partner u vladi, zapretili su da će bojkotovati izbore ukoliko se ne usvoje zakoni o demokratskoj transformaciji, među kojima i zakon koji se odnosi na reformu moćne obaveštajne službe.


Opozicija kaže da pažljivo prati proces registracije i ističe da mnogi ljudi ne znaju ni da je izborni proces počeo, niti gde se nalaze centri za prijavljivanje.


"Nacionalna izborna komisija se nije angažovala da saopšti ljudima da je vreme da se registruju", rekao je jedan delegat Komunističke partije.


Zvaničnici Komisije navode da su tražili da se izrade veliki posteri kojima bi se reklamirala registracija i mesta gde se to može obaviti.


Oni dodaju da se informacije o registraciji često emituju na radiju, televiziji i novinama. Takođe ističu da je sudanski provajder mobilne telefonije poslao korisnicima poruke da je počeo proces registracije.

2024 © - Vesti online