Utorak 27.05.2014.
22:16
Beta

Verbić: Izađite na maturu, niko neće biti oštećen

Pokažite šta znate: Srđan Verbić
 

"Nemojte se pripremati za test, izađite i pokažite šta znate. Niko neće biti oštećen", rekao je Verbić učeniku osmog razreda obrenovačke osnovne škole "Jefimija", koji je sa još dve učenice iz beogradskih škola koje nisu ugrožene poplavama razgovarao sa ministrom, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Verbić je naveo da bi, ako ispit ne bi bio održan, bila oštećena deca koja su se za test spremala tokom čitavog školovanja i koja žele da ga polažu kako bi stekla dodatne bodove za upis u srednju školu.

"Potrebno je da svi izađete na završni ispit, a mi ćemo da se pobrinemo da svi imate gde da se upišete. Nama je u ovom trenutku prioritet da škole iz Obrenovca u septembru rade i da mogu da vas prime", rekao je Verbić.

Dodao je da će se komisija za sprovođenje završnog ispita, kao i komisija koja će se baviti upisom u škole, pobrinuti da se za đake sa teritorija koje su "zaista ugrožene poplavama" otvori dovoljno dodatnih mesta i dozvoli da upišu škole koje žele, bez obzira što završni ispit polažu u dodatnom, avgustovskom roku.

"Smatram da je to bolje i korektnije rešenje nego da izmišljamo način kako da ne izađete na ispit", rekao je Verbić.

Učenici su naveli da im je jasno da završni ispit mora da se održi, ali da iz solidarnosti prema učenicima iz Obrenovca i drugih opština pogođenih poplavama, ne bi trebalo da se test boduje, odnosno da utiče na upis u srednje škole. Učenici su predložili da se u srednje škole upisuju samo na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Verbić je u razgovoru sa maturantima naveo da se nada da za nekoliko godina završni test neće ni biti potreban, ali da je sada nužan.

2024 © - Vesti online