Utorak 27.05.2014.
15:13
J. L. Petković - Vesti

Polovini raseljenih Srba uskraćeno pravo da glasaju

Diskriminacija Srba od strane CIK-a (Foto: Ilustracija)
 

- Sa tim brojem su Srbi ostali bez tri poslanika, a sve ukupno su mogli imati još deset, da kosovski CIK nije po dobrom starom običaju glasove raseljenih marginalizovao - kaže za "Vesti" Aleksandar Erac, šef kancelarije za KiM u Kraljevu.
 

Apel Nikoliću

- Raseljeni su se u malom broju odazvali za upis na birački spisak jer je u Srbiji obavljan u vreme vanrednog stanja usled nezapamćene katastrofe, drugo rok je bio prekratak, i većina raseljenih nema poverenja u prištinski sistem i smatra ga glavnim krivcem što se ne stavraju uslov za povratak. Lično verujem da državnih vrh Srbije zna šta radi kada je u pitanju učešće Srba na kosmetskim izborima, ali očekujem da predsednik Nikolić istraje u stavu da Srbi neće učestvovati na njima po svaku cenu i da se raseljenima mora omogućiti da pravo glasa ostvare bez ikakvog uslovljavanja, kaže Milenko Jovanović.

On ističe da u centralnoj Srbiji ima oko 200.000 građana sa pravom glasa na kosovskim izborima.


- Sproveli smo akciju prijavljivanja za upis u birački spisak, i on je bio veći nego za lokalne, ali poučeni dosadašnjim iskustvom mnogi su odustali od prijave. Za upis u birački spisak ovoga puta su se uglavnom prijavljivala lica koja su do 2.000 godine živela na Kosovu, ali su polovinu odbili bez ikakvog razloga.

Čak i one koji i dalje imaju stan na Kosovu koji se vodi na njihovo ime. Dakle, pravi razlog je da se smanji broj srpskih glasača, tvrdi Erac. On najavljuje žalbe, ali dodaje, da kao i u slučaju ranijih odbijanja, ne očekuje pozitivno rešenje.


- Privremene institucije još jednom demonstriraju svoje opredeljenje da prognanim stanovnicima Kosmeta prekinu svaku vezu sa zavičajem, kako bi se etničko čišćenje Srba i Crnogoraca legalizovalo i njima zabranio povratak na okupirana ognjišta - kaže Milenko Jovanović, kopredsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online