Nedelja 28.03.2010.
16:33
Tanjug

Dodik: Promene Ustava samo dogovorom!


"Treba naglasiti da je dogovor u BiH moguć, bez pritisaka i nametanja, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je princip koji mi u RS zagovaramo i to je jedini mogući način za dogovor u BiH", rekao je Dodik i dodao da "neki izbegavaju priču" da je BiH zvanično sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri naroda koji u njoj žive.


Dodik je rekao da "ukoliko neko želi, mimo Dejtona i mimo političke strukture i sistema koji važi sada u BiH, da radi ustavne promene, onda je sve otvoreno".


"Mi onda ulazimo u ustavne promene, ako kažemo da je dogovor konstitutivnih naorda, koji često čujemo iz Hrvatske, tamošnjeg predsednika i premijera, koji ne pominju entitete, onda znači da razgovaramo bez osnove i sve je otvoreno. U tom pogledu su i moje izjave koje su proteklih dana izazvale različite rekacije", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je RS privržena Dejtonskoj strukturi stvorenoj mirovnim dokumentom sklopljenim 1995. kojim je okončan troipogodišnji građanski rat u BiH.


"Mi mislimo da je to balans, Dejtonski sporazum, koji održava BiH i ukoliko neko želi razgovor o ustavnim promenama mimo Dejtonske strukture, onda je jasno da je sve otvoreno", ponovio je Dodik.


Prethodnih dana je premijer SR i lider najjače parlamentarne stranke u srpskom entitetu, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavio da će RS tražiti miran razlaz ukoliko ne bude poštovana Dejtonska strutkura BiH.


To je izazvalo oštre reakcije u Sarajevu, ali i kod predstavnika međunaordne zajednice u BiH.

2024 © - Vesti online