Utorak 27.05.2014.
05:49
J. L. Petković - Vesti

Srpska vojska i Albanci zajedno na vežbama NATO

Pripadnici Vojske Srbije i Kosovskih snaga bezbednosti učestvuju u zajedničkoj vežbi snaga NATO i njenih partnera na poligonu Hohenfels u Nemačkoj (Foto:Arhiva)
 

Vežba traje od 13. do 29. maja, ali o njoj se tek sada pročulo. Na sajtu NATO objašnjeno je da u vežbi koja se sprovodi u organizaciji Komande američkih snaga u Evropi učestvuje oko 4.000 pripadnika iz 14 evropskih zemalja i Kosova, među kojima je i Srbija.

Posmatrači

Kako "Vesti" nezvanično saznaju format učešća na vojnoj vežbi je još ranije dogovoren, a Kosovske bezbedonosne snage učestvuju samo u svojstvu posmatrača. One apsolutno nemaju nikakav kontakt za Vojskom Srbije.

Prema mišljenju profesora beogradskog Fakulteta za bezbednost Zorana Dragišića, Srbija bi "sebi pucala u nogu" kada bi se isključila iz procesa takvih vojnih vežbi.
S druge strane, Momir Stojanović član vladajuće SNS i odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Skupštine Srbije ocenjuje da je učešće Srbije i Kosova "nemoralno i neprincipijelno".


- Bezbednosne snage od kojih se formira vojska Kosova nisu nešto na šta Srbija može da gleda sa odobravanjem, ali je pametna odluka da naša vojska učestvuje u toj vojnoj vežbi. Najgore bi bilo da Srbija sama sebe izoluje iz tih međunarodnih organizacija zbog toga što se dešava na Kosovu. Mislim da je odluka naše vlade sasvim korektna i doneta u najboljem interesu Srbije - kaže Dragišić, dodajući da "pošto je NATO na Kosovu zadužen za bezbednost, uvežbavanje kosovskih snaga je sasvim očekivano".


Bivši načelnik VBA, Momir Stojanović, ističe da će na odboru za odbranu i unutrašnja pitanja tražiti objašnjenje o vojnoj vežbi u Hohenfelsu.

Gnev Kancelarije za KiM

Kancelarija za KiM na čijem je čelu od juče Marko Đurić dosadašnji savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije, u nedelju je još saopštila da "izrasle ispod šinjela zloglasne tzv. OVK kosovske snage bezbednosti asociraju na mnogobrojne zločine o kojima se ćuti".

- Vlada ne priznaje nezavisnost Kosova i protivi se formiranju vojske Kosova, tako da je nemoralno i neprincipijelno da učestvujemo na zajedničkoj vežbi na kojoj učestvuju i oružane snage Kosova. Da ja odlučujem ne bih prihvatio takvo učešće. Kosovo je samo proglasilo vojsku Kosova, i to što međunarodna zajednica ćuti i još ih poziva na vojne vežbe to je licemerje - kaže Stojanović.


Dušan Janjić, ocenjuje da je "vlada potpisivanje Briselskog sporazuma prihvatila širenje suvereniteta, zakonodavstva i institucija Kosova na celu teritoriju Kosova".


- I de fakto je priznala suverenitet Kosova. Unutar tog suvereniteta postoji ono što se zove aparat sile, a tu spadaju i kosovske bezbedonosne snage - kaže Janjić.
On ističe da je ova vežba "u okviru već ostvarene regionalne saradnje između kosovskih i srpskih policijskih snaga, dakle i bezbednosnih snaga kada je u pitanju zaštita granice".

Priznanje i kritike kosovske vojske?

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će vojna vežba sigurno imati i političke posledice.
- Kosovski političari će pokušati u ovoj fazi izbora da to predstave kao priznanje postojanja vojske Kosova, što KBS nisu, ali s druge strane će pojaviti oni koji će osuditi vladu - kaže Dušan Janjić.

 

2024 © - Vesti online