Nedelja 28.03.2010.
15:34

Tirk: Srbije nema u Rezoluciji 1244

Danilo Tirk

Govoreći o komplikovanoj situaciji u odnosima Srbije i Kosmeta i izostajanju Srbije sa međunarodnih konferencija na kojima se Kosovo pojavljuje kao nezavisna država, slovenački predsednik je, u intervjuu Radiju Federacije BIH, izrazio nadu da će se u budućnosti naći formula koja će omogućiti saradnju svih lidera iz država naslednica nekadašnje Jugoslavije.

Tirk je izjavio je da će zemlje zapadnog Balkana biti primljene u Evropsku uniju (EU) kada budu pojedinačno ispunile predviđene uslove. On kaže da Slovenija podržava napore kandidata i da je spremna da pomogne u njihovom približavanju EU.

"Današnja Evropa je integrisana Evropa, a ne zbir pojedinačnih nacionalnih država, i zato moraju svi koji žele da budu deo Evrope uvažavati taj osnovni princip integrisanja i sposobnost povezivanja s drugima", kazao je Tirk.

Predsednik Slovenije veruje da će političari u Bosni i Hercegovini to načelo uvažavati kod planiranja daljnjih aktivnosti.

Na pitanje veruje li da bi za stabilizaciju Balkana bilo dobro da se integracija u EU okonča 2014. godine, Tirk je kazao da ne zna da li je to moguće i da ne bi želeo da se usvajaju bilo kakvi rokovi za sledeće korake.

"Loše bi bilo ako bi ti rokovi dolazili spolja, ali mislim da je smisao multilateralnih sastanaka među državama Balkana upravo u tome da se usvoje ocene - šta je moguće i kako ih kolektivno postići u nekom određenom vremenu", konstatovao je Tirk.

2024 © - Vesti online