Subota 24.05.2014.
20:00
B92

Guglov "Tango" imaće 3D kameru

Šta ako možete da zabeležite dimenzije vaše kuće, samo hodajući unaokolo s telefonom, pre nego što odete da kupite nameštaj?
 

- Šta ako možete da zabeležite dimenzije vaše kuće, samo hodajući unaokolo s telefonom, pre nego što odete da kupite nameštaj? Šta ako uputstva za dolazak do neke lokacije ne uključuju samo adresu? Šta ako se više nikad ne morate izgubiti u novoj zgradi?...Tako Gugl opisuje projekat Tango, a verovatno zahvaljujući osećaju za prostor istoimenog tableta i sposobnosti detektovanja pokreta.

Kako Tango funkcioniše?

Prava magija je u softveru. Doslovno, to je kao da je Google zapakovao Kinect u smartfon. Softver omogućava kamerama da postave mreže tačkica na predmete i u zavisnosti od njihovog položaja, uređaj identifikuje predmete u sobi.

Ovi uređaji mogu da mere koliko su daleko predmeti u sobi i koliko prostora zauzimaju. Sve to čine u realnom vremenu zahvaljujući Movidius Myriad 1 procesoru.


Napravljen za Android

Kao i projekat Ara, Tango je napravljen za Android telefone i tablete. Video koji je Gugl objavio, očigledno prikazuje Android uređaj.

Projekat Tango već je otvoren za developere koji mogu da se "zabavljaju" pravljenjem aplikacija za unutrašnju navigaciju, igara u realnom vremenu i novim algoritmima za preradu senzornih podataka.

Ipak, još nije poznato da li Gugl namerava da napravi odvojenu "prodavnicu" za Tango aplikacije.

Kome je namenjen?

Tango bi mogao da se koristi koliko za ličnu bezbednost, toliko i za navigaciju i javne prostore. Na primer, kombinovanjem projekta Tango sa taktilnim fidbekom, osobe sa oštećenjem vida mogle bi da se kreću kroz prostorije bez ičije pomoći. Osim toga, Android telefon mogao bi da vas obavsti da je primetio predmet u prodavnici za koji zna da vam je potreban. Najveća prednost je u tome što može da se koristi bilo gde, budući da je namenjen prenosnim uređajima.

Recite "Zdravo":

2024 © - Vesti online