Petak 23.05.2014.
19:33
B92

"Nije bilo odbrane, odgovoran je Bog"

Goran Puzović tvrdi da od ovakvih poplava nema odbrane 

Puzović je u vestima B92 rekao da su u prethodnim danima na svim tokovima bile vode veće od stogodišnjih koje su formirale cunami koji je rušio sve pred sobom.

"Nije bilo zaštite. U Kolubari ste tridesetak sati imali nivo vode iznad stogodišnjeg. To je vodeno more koje se kreće nezaustavljivom brzinom i nosi sve. To se ne može preživeti", kaže Puzović.

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti i na činjenicu da je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković u specijalnom programu B92 rekao da ga nadležni nisu upozorili na vreme, među njima i "Srbijavode", Puzović je rekao:

"Od ovakvih poplava nema odbrane"

"Postoji opšti i operativni plan za odbranu protiv poplava. Ako pogledate te dokumente, videćete da preduzeće 'Srbijavode' ne učestvuje u odbrani Beograda. Za to je zaduženo preduzeće Beograd-vode."

Skrenuo je pažnju i na to da je u Šabac pre odlaska na teren poslao plan evakuacije, ali da je kasnije general Diković morao da apeluje na ljude da ga poslušaju.

"Niko neće da napusti svoje kuće. Ovakve stvari se dešavaju noću, ljudi su tada dezorijentisani, teško je sprovesti evakuaciju", rekao je Puzović.

Direktor "Srbijavoda" je naveo da je trenutno situacija pod kontrolom, ali da će biti teška u narednih sedam do deset dana, zbog nivoa Save.

"Trenutno je najteže kod Šida i Sremske Mitrovice, pukli su nasipi u Hrvatskoj i razliva se. Međutim, glavni problem je sada šta posle poplava i kada se voda povuče. Pitanje je šta će izdržati od objekata u vodoprivredi kada vode ne bude", rekao je Puzović.

On je istakao da Srbija ima problema sa finansiranjem projekata prevencije ovakvih poplava i da se može delovati samo akutno, na najkritičnijim mestima.

"Što se tiče novih tehnologija, jasno je da ćemo morati da ih primenjujemo. Imamo par spremnih projekata, ali oni čekaju novac i investitore", rekao je Puzović.

2024 © - Vesti online